Закон і Бізнес


«Дочки» під забороною

Комунальним підприємствам закажуть створювати нові компанії


Законотворчість, №2-3 (989-990) 12.01—21.01.2011
2410

Народні депутати намагаються вберегти громади від втрати ко¬мунальних підприємств. Для цього пропонується обмежити можливості останніх у створенні дочірніх компаній, які потім можна було б штучно довести до банкрутства і передати їхнє майно третім особам.


Відповідні зміни міс¬тяться в законопроекті «Про внесення змін до статті 24 Господарського кодексу України щодо особливостей управління господарською діяльністю у комунальному секторі економіки» (№7543), внесеному Наталією Королевською.
Як зазначила ініціатор, декретом Кабміну «Про впорядкування діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, створених за участю державних підприємств» №24-92 від 31.12.92 прямо забо¬роняється державним під¬приємствам бути засновниками підприємств будь-яких інших суб’єктів під¬приємницької діяльності (за винятком підприємств будівельної галузі).
Для комунальних під¬приємств чи суб’єктів господарювання, в статутному капіталі яких 50 або більше відсотків акцій (часток, паїв) перебуває в комунальній власності терито¬ріальної громади, такої заборони не існує. Як наслідок, переконана нардеп, існують загрози втрати територіальними громадами належної їм частки комунальної власності в разі:
- створення за участі комунального підприємства інших суб’єктів під¬приємницької діяльності, які згодом можуть збанкрутувати;
- розмивання комунальної власності шляхом передання пакетів акцій комунального підприємства як внесок у статутний капітал іншого суб’єкта підприємницької діяльності.
Проектом пропонується заборонити комунальним підприємствам, а також суб’єктам господарювання, у статутному капіталі яких 50 чи більше відсотків акцій (часток, паїв) перебуває в комунальній власності територіальної громади, бути засновниками інших суб’єктів господарювання будь-яких організаційних форм та видів, за винятком банків, бірж, торгових домів, страхових компаній та підприємств з іноземними інвестиціями.