Закон і Бізнес


Симбіоз поглядів

Недоліки закону про ТОВ виправлятиме судова практика


№20 (1422) 25.05—31.05.2019
Олена ДОВІДНА
4904

Закон «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», на думку правників, є недосконалим. Проте в учасників південного форуму з корпоративного права є сподівання, що судова практика розставить усе на свої місця.


Цей захід, що відбувся в Одесі, зібрав юристів та експертів з усієї країни. Відкрив форум голова відділення Асоціації правників України в Одеській області Олександр Байдерін. Він зазначив, що головною перевагою, яка виділяє цей захід серед інших, є симбіоз поглядів на закон з позиції авторів та тих, хто його застосовує.

Своєю чергою голова Ради адвокатів Одеської області Андрій Костін наголосив, що головна проблема корпоративних відносин полягає в культурі нашого суспільства. «На жаль, ця проблема призводить до судових процесів, і, що найгірше, усі намагаються використовувати право у своїх інтересах. Треба розуміти: якщо за конфліктом стоять амбіції, не варто доводити його до суду, бо часто в підсумку сторона-переможець насправді все ж програє», — зауважив адвокат.

На першій сесії значна увага була приділена корпоративним угодам, які вже почали застосуватися на практиці. Спікери наголосили на їх користі для підприємств із кількома учасниками. Були обговорені найбільш поширені інструменти, а саме: опціони, безвідкличні довіреності, переважні права. Також відзначалися труднощі при виборі арбітражу для корпоративних угод і шляхи розв’язання цієї проблеми. Учасники дискусії сподіваються на майбутню судову практику, яка має підтримати поширення корпоративних договорів в Україні шляхом активного захисту прав сторін.

Під час другої сесії суддя Господарського суду Одеської області Юрій Шаратов навів аналіз практики забезпечення позовів у корпоративних спорах, яка склалася в Одеському апеляційному окрузі. Він висловив сподівання, що наведені приклади допоможуть уникнути типових помилок при поданні заяв про забезпечення позову.

Своєю чергою суддя Великої палати Верховного Суду Олена Кібенко розповіла, які саме корпоративні спори виникають унаслідок спірних моментів. Окремо зауважила, що «формування єдиної практики — це процес не одночасний. Саме тому наша робота спрямована на будування практики та виявлення необхідних критеріїв». Крім того, суддя зазначила: «Позиція ВП ВС така: критерій має бути простим, зрозумілим і загальним для всіх».

Під час останньої, третьої сесії форуму обговорено проблеми застосування новел корпоративного законодавства на прикладі середнього та великого бізнесу. Зокрема, наголошувалося, що новий закон дозволяє суб’єктам господарювання не лише ефективно захищати свої права, а й дає можливість побудувати більш прозорі відносини з найманими працівниками, серед яких особлива увага приділяється директорам товариств із обмеженою відповідальністю. Також новий акт дозволяє по-новому будувати взаємодію між засновником і директором ТОВ.

 

ПРЯМА МОВА

Олена КІБЕНКО,
суддя Великої палати Верховного Суду:

— Вирішення питання юрисдикції має величезне значення для формування єдиної, усталеної практики. Коли ми йшли працювати у ВП, складалося враження, що будемо розв’язувати виключно правові проблеми та займатися різницею в практиці. Насправді ми отримуємо дуже багато справ (десь 80—90%), пов’язаних саме з вирішенням юрисдикційного питання.

Відповідно до всіх чинних процесуальних кодексів, якщо учасник у касаційній скарзі посилається на те, що порушені суб’єктна чи предметна юрисдикція, справа автоматично потрапляє до ВП ВС. Тож іноді ми відчуваємо, що перевантажені такими справами. Готуючись до сьогоднішнього засідання, я виявила, що ми вже розглянули понад 90 справ стосовно питань юрисдикції.