Закон і Бізнес


Кому допоможе КзПБ?

До можливої процедури банкрутства необхідно готуватися завчасно


№20 (1422) 25.05—31.05.2019
Олександр УДОВИЧЕНКО, адвокат, к.ю.н., радник ADER HABER
5647
5647

Жодна з редакцій закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», починаючи з 1991 року і дотепер, не досягла поставленої мети. Це твердження навряд чи зможе спростувати хтось із підприємців або юристів. Але воно не означає, що інститут банкрутства в нашій державі геть непотрібний. Питання в тому, хто та як здатний його використовувати.


 «Прокредиторська» філософія

Попередні закони успішно застосовували перш за все самі боржники — для відтермінування остаточного припинення діяльності та позбавлення власності. Адже законодавство було відверто «проборжниківським». У Кодексі з процедур банкрутства вперше в Україні закладена «прокредиторська» філософія, при цьому щодо як юридичних, так і фізичних осіб. Відтак зловживати мораторієм та іншими «фішечками» процесуального статусу боржника буде значно складніше.

Тому саме тепер на часі обговорення перспектив застосування нового кодексу, який буде введено в дію 21 жовтня цього року та головною новелою якого є банкрутство (відновлення платоспроможності) фізосіб.

Попри прогнози, вагомого відсотка справ про банкрутство фізосіб найближчими роками навряд чи варто очікувати. Кількість потенційних користувачів цієї нової, доволі складної процедури не така вже й велика, а вимоги, які слід виконати згідно з КзПБ для її успішного проходження, досить складні та серйозні.

Охочими скористатися процедурою можуть стати насамперед підприємці, які за вимогою кредиторів (переважно банків) дали особисту фінансову чи майнову поруку за кредитними зобов’язаннями, а також особи, котрі придбали майно в кредит з обтяженням іпотекою та неспроможні сплатити ці борги.

Кількість перших порівняно незначна. Більше того, не всі вони захочуть оприлюднювати свої зобов’язання та власний незадовільний фінансовий стан.

Для інших ця процедура може бути розв’язанням проблеми, але за умови, що вони все ж продовжують працювати й отримувати прибутки, хоча й недостатні для швидкого розрахунку з кредиторами, але реальні для виплати реструктуризованої заборгованості.

Спочатку — «сповідь» і… гроші

Кандидат на процедуру «очищення від боргів» повинен спочатку «сповідатися» перед кредиторами та судом, а саме — подати декларацію про майновий стан за 3 роки, що передували поданню заяви про банкрутство. У ній потрібно зазначити інформацію щодо майна, доходів і витрат як власних, так і членів родини, що перевищують
30 розмірів мінімальної заробітної плати, а також документи про вчинені впродовж року до подання заяви правочини стосовно нерухомого майна, цінних паперів, часток у статутному капіталі, транспортних засобів й угод на суму, не меншу ніж 30 розмірів мінімальної зарплати.

Крім того, разом із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржник мусить задепонувати винагороду арбітражного керуючого за 3 місяці (наразі це близько 30 тис. грн.) і подати пропозиції відносно реструктуризації боргів.

Навряд чи пересічний громадянин, який не має хоча би базових економічних та юридичних знань, здатний самостійно підготуватися до процедури банкрутства. Отже, допомога спеціалістів йому знадобиться ще до початку процесу, і тут варто простежити, аби послуги були фахові та добросовісні.

Стережіться шахраїв!

В Інтернеті все ще можна натрапити на рекламу шахраїв, які обіцяють швидко й дешево позбавити боргів. Але за час своєї судової практики довелося бачити чимало фізичних осіб — підприємців, які, клюнувши на таку рекламу, втратили останнє майно та кошти, а їхні борги тільки збільшилися.

Для прикладу: у ліквідаційній процедурі ФОП М. його високоліквідна нежитлова нерухомість була продана ліквідатором за 330 тис. грн. (ринкова ціна на подібну нерухомість у сусідніх будівлях становила понад $500 тис.). І хоч аукціон вищі судові інстанції визнали остаточно недійсним ще у 2017 році, спір щодо витребування майна з чужого незаконного володіння триває досі, оскільки покупці майна виявилися доволі впливовими та заможними особами.

Як кажуть фінансові злочинці, «немає такого ошуканого вкладника, якого не можна було б ошукати ще раз». Тому кандидатам на відновлення платоспроможності слід довіряти свою майнову долю лише перевіреним юристам та економістам.

Тим більше що успіху у фінансовій реструктуризації можна досягти тільки за умови розкриття повної інформації. Тут, як у медицині: якщо пацієнт не розповість усієї правди про хворобу, лікар може поставити хибний діагноз. Тоді лікування не призведе до одужання, ба більше — здатне ще й погіршити стан пацієнта.

Майна «в мішку» не утаїти

Сподіватися на те, що можна успішно позбутися боргів, не розкриваючи всіх своїх фінансових таємниць, марно! Сьогодні за умови доступу до банківських рахунків, реєстрів судових рішень, нерухомості, довіреностей, транспортних засобів тощо приховати дійсний майновий стан не видається можливим.

А якщо й вийде на початковому етапі, а згодом буде з’ясована неповнота або недостовірність інформації про майно, доходи й витрати боржника та членів його родини, це стане підставою для припинення справи про відновлення платоспроможності й неможливості реабілітуватися в подальшому.

Арбітражний керуючий також заради одного клієнта навряд чи ризикуватиме своїми репутацією та ліцензією, приховуючи певні невигідні клієнтові правочини чи обставини. Крім того, за його діями уважно спостерігатимуть кредитори й суд.

Найпідготовленішими методологічно та морально до такої процедури є наразі особи, які подавали декларації до НАЗК або брали участь у конкурсах на посаду судді. Адже їм довелося проаналізувати та внести до декларацій значний обсяг інформації щодо свого майнового стану.

Готуймося до банкрутства завчасно

Досвід подання податкових декларацій буде корисним при підготовці до банкрутства, але недостатнім. Обсяг інформації вимагається значно більший, та й стосується вона не тільки власне суб’єкта, а й членів його родини, що призводитиме до додаткових складнощів.

Таким чином, починати готуватися до можливої процедури банкрутства необхідно завчасно, а в консультанти доцільно взяти арбітражного керуючого, якому відомі її тонкощі. Зауважте: спеціалісти, які не беруть безпосередньої участі в процедурах банкрутства, про них не знають!

З урахуванням сучасного стану економіки та категорій потенційних боржників-фізосіб можна сміливо прогнозувати, що переважна більшість справ про їх банкрутство завершуватиметься погашенням боргів через недостатність майна боржника, на яке можна звернути стягнення.

Виконання плану реструктуризації буде швидше винятком, аніж правилом.

На краще ситуація зміниться тільки разом із підвищенням рівня життя та економічного розвитку в цілому.