Закон і Бізнес


І вовки цілі…


№20 (1422) 25.05—31.05.2019
4064

В Європі відзначили найкращі проекти щодо охорони довкілля. Мова йде про повернення вовків до Альп, а також про висадку оливкових гаїв у Греції та відмову від пестицидів в Іспанії.


У категорії «Природа» премії Life Awards 2019 перемогу здобув проект Life Wolfalps, завдяки якому в Альпах, на території Італії, Франції та Словенії, відновлюються популяції диких вовків. Дослідники й активісти розробили стратегію мирного співіснування фермерів та їхніх стад з дикими вовками, провели серію навчальних зустрічей з місцевими жителями.

У номінації «Боротьба зі зміною клімату» переміг грецький проект Olive-Clima, в якому досліджувався вплив оливкових дерев на довкілля. Учені визначили, в яких місцях найефективніше вирощувати оливкові дерева, щоб вони не тільки приносили плоди, але і затримували якомога більше вуглекислого газу в ґрунті.

Серед номінантів у категорії «Навколишнє середовище» журі виділило іспанський проект Life Agrointegra. Учені й фермери розробили систему природного захисту фруктових дерев, виноградників та овочевих плантацій від шкідників. Її вже успішно випробували 500 фермерських господарств у Іспанії. Автори проекту вважають, що до 2020 року 80% європейських фермерів зможуть повністю або частково відмовитися від шкідливих для природи пестицидів.