Закон і Бізнес


Гуртом легше позиватися


№20 (1422) 25.05—31.05.2019
6134

Для Сполучених Штатів чи європейських країн групові позови вже давно стали буденністю. Тепер цей механізм пробують приживити на українському ґрунті.


Проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо групових позовів» (№10292) запроваджує процесуально-правові механізми розгляду таких позовів у рамках цивільного судочинства.

За документом, фізична особа або громадська організація отримають право звернутися з позовом про захист прав та інтересів групи осіб без їх процесуальної участі в розгляді. Справа може стосуватися виключно захисту прав споживачів, права на безпечне навколишнє середовище, а сам позов — містити вимоги про припинення дії, що порушує право, та компенсацію майнової та моральної шкоди.

Позов вважатиметься груповим, якщо до нього приєдналося не менш як 25 громадян з однотипними вимогами. За подання такої заяви сплачуватиметься судовий збір у розмірі 25 прожиткових мінімумів. У разі приєднання до відкритого позову кожна особа сплачуватиме додатково 0,4 розміру прожиткового мінімуму.

У випадку задоволення позову присуджені платежі розподіляються згідно з попередніми домовленостями чи укладеним правочином або на умовах, що публікуються в оголошенні про відкриття провадження у справі за відкритим груповим позовом.