Закон і Бізнес


Зупинення на вимогу


№20 (1422) 25.05—31.05.2019
2903

В Уряді виявили низку проблем та колізій у механізмі ліцензування господарської діяльності. Тому запропонували нардепам усунути розбіжності та прогалини.


Проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності» (№10309) пропонує передбачити можливість для всіх органів контролю зупиняти дію ліцензії за правопорушення у відповідних сферах. Це, за задумом чиновників, дасть змогу ліцензіатам усунути допущені порушення та виправитися.

Причому ліцензії зможуть зупиняти як повністю, так і частково. Водночас передбачено, що відповідні відомості вноситимуть до єдиного державного реєстру. Натомість суб’єкт господарювання отримає право скаржитися.

Також до ліцензійних умов обов’язково включатимуть вимоги щодо доступності місць провадження господарської діяльності для маломобільних груп населення.

З’являться й нові підстави для анулювання ліцензії: у випадку визнання недієздатним, обмеження в дієздатності, визнання безвісно відсутнім, оголошення померлим ліцензіата; наявності акта про неусунення протягом строку зупинення дії ліцензії порушень, що були підставою для цього.