Закон і Бізнес


Зрадливий колега


№20 (1422) 25.05—31.05.2019
3902

Журналістам на законника поскаржилися не лише адвокати фірм, замішаних у афері. Товариш по роботі теж зробив гучну заяву не на його користь.


У лютому 2019 року колегія Апеляційного суду Черкаської області розглянула скаргу прокурора у кримінальному провадженні щодо створення злочинної організації, скоєння злочину групою осіб і легалізації доходів, отриманих незаконним шляхом. У матеріалах провадження містяться відомості, що становлять державну таємницю. Суд постановив змінити попередній вирок.

Адвокати компаній, причетних до цієї афери, подали низку клопотань, які апеляційний суд ще має розглянути.

А тим часом загальноукраїнський новинний ресурс підготував сюжет, в якому висловився адвокат фірм, начальник управління спеціальних розслідувань та колега судді. З їх слів виходить, що колегія виносить рішення на замовлення. Одного з її членів, Володимира Бабенка, звинуватили в тому, що він виселяє вчительку зі службової квартири.

На думку останнього, такий сюжет свідчить про втручання в правосуддя. Адже про незаконність рішення щодо компаній мова йти не може, бо вже два суди визнали, що майно придбане злочинним шляхом (Краматорський міський та ризький у Латвії). Стосовно закидів про протиправну діяльність він стверджує, що не отримував підозри в жодному з перелічених злочинів.

Колега ж судді, виявляється, не тільки журналістам розповідав про його злочинні дії, а й часто писав скарги, однак їх визнали безпідставними.

В.Бабенко поскаржився на втручання в його діяльність до Вищої ради правосуддя (№2123/0/6-19) та Генерального прокурора. Він просить притягнути до відповідальності всіх осіб, які порушили гарантії незалежності суду.