Закон і Бізнес


ВАКС на сіні

Тимчасові будівлі для нової установи потрібно ремонтувати місяць, а постійні — два. Навіщо платити двічі?


На перші збори ВАКС прибули всі 38 суддів, які ледве вмістилися у залі засідань.

№19 (1421) 18.05—24.05.2019
Вероніка ВОЛИК
4097

Сценарій затверджений, ролі роздані, відомо навіть, коли розпочнеться дійство. Судді Вищого антикорупційного суду, які вже місяць, як присягнули, переїхали до тимчасових, не зовсім пристосованих до роботи будівель. Хтось каже, що доведеться потерпіти невизначений час, хтось — що слідчі судді переїдуть до нових приміщень. Та працювати новопризначеним суддям все ж дове-деться, щоправда, не дуже скоро.


Інгредієнти та інциденти

Що потрібно новому суду? Законники, стіни, меблі, працівники апарату. Але на 100% ВАКС не забезпечений нічим: одна посада залишається вакантною, у виділених будівлях судді не поміщаються, щоб купити меблі та інше, потрібно провести тендери, а конкурс для працівників апарату навіть не починався.

Те, чому все так складається, судді мали змогу з᾽ясувати у відповідальних осіб на перших зборах установи.

Першим питанням порядку денного було затвердження положення про ВАКС. «Антикорупційники» ухвалили типовий документ, затверджений Радою суддів 4.06.2015. Після цього вони вже вважалися справжнім судом, щоправда, поки що без очільника.

Перевага досвіду

На почесну та відповідальну посаду новоспечених служителів Феміди, які вже мали можливість познайомитися під час конкурсу та навчання, рекомендували колеги. Важко сказати, що вибори пройшли гладко, адже їх проводили тричі й лише заміна деяких кандидатів зсунула процес із мертвої точки.

Спершу бажання очолити установу виявили Олена Танасевич, Маркіян Галабала та Олег Павлишин. Серед них досвід обіймання адміністративної посади мала лише О.Танасевич. Вона працювала у Печенізькому суді Харківської області й була заступником голови. Можливо, через це під час першого голосування вона набрала найбільшу кількість голосів — 15. Лише на один голос відстав О.Павлишин, якого рекомендувала Валерія Чорна. Вона повідомила: коли всі колеги після навчання роз᾽їхалися по домівках, він залишився, щоб займатись організаційними питаннями установи, готувати нові приміщення для роботи. І хоча за 25 років роботи О.Павлишину не доводилося суміщати суддівство та адміністрування, він разом з О.Танасевич став претендентом на головування.

Лише 9 колег підтримали суддю, який уперше одягнув мантію. Колишній адвокат М.Галабала запевняв, що робота в Тимчасовій спеціальній комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції та розробка концепції ВАКС є тими критеріями, які допоможуть йому керувати установою. Судді, які виступили на його підтримку, зазначали, що досвід адвокатської діяльності допоможе відстоювати інтереси колег та забезпечувати їхню незалежність. Утім, ці доводи не переконали інших.

Другий тур також не приніс результату. Та ще й під час розпечатування скринька з бюлетенями не витримала інтриги й розвалилася на частини. Довелося повертатися до повторного висування кандидатів.

Під час перерви до громадськості, яка не могла дочекатися результатів виборів, вийшов тимчасовий виконувач обов’язків голови ВАКС О.Павлишин. Він зауважив, що гідний того, аби виконувати обов᾽язки голови. Втім, ні в законі про судоустрій, ні в положенні про ВАКС жодних критеріїв не прописано. Лише вказується, що до обрання слідчого судді його повноваження здійснює найстарший суддя. О.Павлишин повідомив, що вибори можуть затягнутись, тому рішення щодо своєї участі у третьому турі прийме після консультацій.

Він також спробував розвіяти сумніви щодо початку роботи ВАКС. День він не назвав, лише місяці — серпень або вересень. Натомість зазначив, що проблема із розміщенням буде вирішена, коли законники, призначені слідчими суддями, переїдуть до нового приміщення на вул.Максима Кривоноса, 2-А.

Утім, не так сталося, як повідомлялося. Після перерви свої кандидатури на посаду голови висунули О.Танасевич та «нове обличчя» — Ольга Саландяк. За деякий час перша нарешті набрала необхідну кількість голосів, а ВАКС отримав голову.

Досить швидко визначилися із заступником: ним міг стати або Віктор Маслов, який головував на зборах, або Євген Крук. Козирем першого було членство у Раді суддів, а другий назвав себе найбільш аполітичним та незалежним кандидатом.

Ще на початку зборів суддя В.Чорна відзначила: оскільки адмінпосад лише дві, було б доречно поділити їх між представниками різних інстанцій. Хоча головою стала суддя першої інстанції, кандидатів на посаду заступника з апеляційної палати не знайшлось.

М.Галабала у свою чергу підкреслив, що надання керівних повноважень лише представникам суддівства може порушити баланс в установі. Можливо, саме тому більше голосів набрав колишній адвокат Є.Крук.

До запуску залишилось одне… літо

Найбільше присутніх на зборах цікавило те, коли до суду можна буде направляти справи. Перепон наразі дві: місце роботи та люди. З інформацією про приміщення, їхню кількість та стан ознайомив тимчасово призначений Державною судовою адміністрацією керівник апарату ВАКС Олексій Жуков. Він повідомив, що робить усе можливе і навіть трошки більше для того, щоб судді мали все необхідне для роботи.

Наразі в приміщенні, що виділили для першої інстанції, не вистачає робочих місць, тому, мабуть, комусь доведеться ділитися кабінетами. У день зборів до колишньої будівлі Печерського районного суду м.Києва, яку тимчасово виділили «антикорупційникам», завітали робітники, які проводитимуть ремонт. На нього ДСАУ вже виділила 400 тис. грн. Роботи триватимуть близько місяця, і де у цей час перебуватимуть судді — незрозуміло.

Та найбільш нелогічним є те, що постійні будівлі, до яких має переїхати суд, потрібно ремонтувати, за словами О.Жукова, трохи довше — 2—3 місяці. Їхній стан більш ніж задовільний, оскільки раніше їх здавали в оренду під офіси. Але чомусь підлаштовувати їх під суд не можуть, оскільки там... зачинено. О.Жуков стверджує, що з оформленням статусу приміщень все не так просто і на папері за ВАКС вони не закріплені. Таким чином, щоб протистояти корупції на рівні Феміди, потрібно платити за ремонт двічі. Тільки от навіщо, якщо, крім суддів та охоронців, у тимчасових приміщеннях нікого не буде.

Конкурс на заміщення 200 вакантних посад у суді для працівників апарату не оголошували, проте майже все для цього готове. На його проведення потрібно близько 1,5 місяця. Тішить те, що керівника апарату можуть отримати вже 17 травня.

Із закупівлями ситуація не краща. Аби не заплямувати репутації, їх потрібно провести за всіма тендерними правилами. За словами О.Жукова, комітети із закупівель ще не формувались.

Тривають усі ці процеси вже майже 3 місяці. За цей час в Окружному адміністративному суді м.Києва навіть могли визнати призначення тимчасового керівника апарату недійсним, адже туди надійшов такий позов. Утім, інформація щодо відкриття провадження відсутня.

Через усі ці чинники суд фізично не зможе запрацювати до вересня, тому Національному антикорупційному бюро доведеться почекати з переданням справ до нової інституції. Хоча, можливо, Вища кваліфікаційна комісія суддів надто швидко впоралась із добором «антикорупційників», які тепер мусять чекати, доки їм створять умови для роботи. Проте останнім часом для можновладців важливіше проголосити про завершення чергової переможної реформи. А далі хоч трава не рости…

 

ПРЯМА МОВА

Олексій ЖУКОВ,
тимчасовий виконувач обов'язків керівника апарату Вищого антикорупційного суду:

— Всі тендерні процедури проводитимуться поступово, виходячи з того, коли ми підготуємо відповідну документацію для розміщення інформації на спеціальних веб-ресурсах, як цього вимагає закон.

Що стосується системи авторозподілу справ та документообігу суду, то ми вже провели консультації з організацією, яка надаватиме ці послуги. Разом з тим Печерський районний суд м.Києва залишив у приміщенні частину обладнання. Ми повинні розуміти, що за це нам потрібно буде платити. Звичайно, ми могли б домовитися про послуги в борг, але для цього суду такий розвиток подій виключений.

Якщо будемо рухатись у такому темпі, то маємо впоратися до вересня. Втім, багато моментів від нас не залежать, наприклад юридичне оформлення нових приміщень. Цим займаються виконавчі органи.