Закон і Бізнес


Кінець початку

Через рішення про відсутність повноважень у керівництва ВККС можуть похитнутися результати відбору


№19 (1421) 18.05—24.05.2019
Софія КОНДРАТЮК
8176

Причетні до створення Вищого антикорупційного суду вирішили спрогнозувати подальший розвиток подій. Хотіли поговорити про конкурс, але розпочали про сумні події, через які його можуть відмінити, продовжили про те, що станеться, коли до суду надійде перша справа.


Процес виправдовує результат

На відкритті експертної дискусії «Майбутнє Вищого антикорупційного суду» зазначили: «Якби не міжнародні донори, суду не було б». Дійсно, склалося враження, що організаціям, які започаткували інституцію, вона потрібніша, ніж причетним до судової системи.

Втім, Сергій Козьяков, який завітав на захід як колишній голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів, відзначив, що конкурс до ВАКС у світі визнали найбільш прозорим. Але Окружний адміністративний суд м.Києва заборонив С.Козьякову виконувати повноваження члена ВККС і, зрозуміло, очолювати комісію.

Виходить, зусилля людей, які здійснюють відбір, не лише не оцінили, а й можуть нівелювати його результати, адже рішення приймали особи, які вже не мали повноважень. Про що, власне, їх завчасно попереджали.

Утім, схоже, що новий Президент до перезавантаження ВАКС не схиляється. Можливо, тому, що місію громадської ради міжнародних експертів оцінили дуже високо, а може, через те, що суспільство чекає, коли ж почнуть саджати корупціонерів. І той факт, що система запрацює аж у вересні, громадян не надихає.

Оптимісти та активісти

Ті, хто може підписатися під створенням ВАКС, зазначають: 5 вересня — надто оптимістична дата запуску, враховуючи, що підготовка до нього залежить від державних органів. У зв’язку із цим голова Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні Ека Ткешелашвілі відзначила, що все починається тільки зараз і процес буде надскладним.

Хоча і сам конкурс, як згадує директор Міжнародної організації з розвитку права в Україні Леван Дучідзе, проходив напружено і ніхто не міг сподіватися, що він закінчиться вчасно. Щоправда, ціною невідзначених новорічних свят. Утім, зважаючи на те, що відбір значно випередив організацію, яка, по суті, розпочалася наприкінці зими, можна було б спокійно святкувати.

Про те, як створюються необхідні умови для суддів, доповіла в.о. начальника юридичного управління Державної судової адміністрації Тетяна Опанасюк. Вона зауважила, що для установи виділили на 50 млн грн. менше, ніж просили. Після призначення тимчасовий виконувач обов’язків керівника апарату ДСАУ зареєструвала ВАКС як юридичну особу, затвердила його тимчасовий штат. При цьому було зазначено, що в майбутньому установа самостійно визначатиме свої потреби. Також адміністрація вжила заходів, аби призначити працівників апарату та забезпечити суд належними приміщеннями. Тільки от результатами поки що похвалитися не можна.

Задля організації конкурсу на посади працівників апарату були переведені особи з інших судів, у тому числі з Верховного. У зв’язку із цим Л.Дучідзе сказав, що однією з домовленостей із ДСАУ було переведення мінімальної кількості «бувалих» працівників.

Про навантаження можна сказати лише одне: якщо 196 справ, які перебувають у НАБУ, передадуть до ВАКС 5 вересня, станеться катастрофа. Суддя ВАКС Катерина Широка зазначила, що, за законом, до суду передаються всі справи, втім, там не вказано, з якої стадії це має робитися. Є й інший варіант розвитку подій. Як повідомила виконавчий директор фундації Dejure Ірина Шкиба, відразу після присяги суддів перші інстанції почали розглядати корупційні провадження, які лежали понад рік. Тому 5 вересня якщо й буде тією самою датою, то точно не критичною. Разом з тим Е.Ткешелашвілі припускає, що ВАКС має впоратись із понад тисячею справ.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Ека ТКЕШЕЛАШВІЛІ,
голова Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні:

— Судді ВАКС вже створили робочі групи щодо організації процесу, допомагає також Верховний Суд, будемо залучати і науковців. Потрібно зрозуміти, які справи мають переводитися до суду і в якій кількості. Тому я хотіла б попросити ДСАУ починати працювати над створенням такої статистики, тому що без цього розуміння судді не зможуть прийняти справи. Питання досі актуальне і має бути вирішене до 5 вересня.

Я не адвокат нових суддів, вони цього не потребують, але в ситуації майже повного невирішення фундаментальних питань, що стосуються роботи суду, призначення дати початку роботи, на мій погляд, було невідповідальним кроком з боку суддів.

Катерина ШИРОКА,
суддя Вищого антикорупційного суду:

— Новоствореному суду потрібна підтримка від суспільства. Під час наших навчань суддя зі Словаччини розповідала: «У деяких випадках суспільство справді охороняло та не дало можливості зруйнувати суд». Тому, ми в першу чергу потребуємо підтримки українців. Зараз нам часто ставлять запитання: «Коли чекати посадок?». Воно трохи мене спантеличує. Адже згідно з Кримінальним процесуальним кодексом вирок може бути обвинувальним і виправдувальним.

Умовою відбору до суду була здатність протистояти тиску у справах топ-корупціонерів. Я думаю, ми зможемо це зробити, у тому числі завдяки кваліфікованій роботі органів досудового розслідування та прокуратури.