Закон і Бізнес


Земля на двох

Ділянка, отримана одним із подружжя, належатиме обом


Законотворчість, №2-3 (989-990) 12.01—21.01.2011
3238

Верховна Рада ¬ухвалила закон, від¬повідно до якого ¬земельна ділянка, отримана з державної чи комунальної власності одним із подружжя, належить обом. Раніше ж через правову неви¬значеність суди по-різному вирішували такі проблеми.


Як пояснив ініціатор змін Юрій Мірошниченко, проект розроблено у зв’язку з необхідністю вдосконалити правовий режим спільної сумісної власності подружжя шляхом уточнення переліку об’єктів такого права власності. Пропозиції містились у законопроекті «Про внесення зміни до статті 61 Сімейного кодексу України».
Статтею 61 цього кодексу передбачено, що об’¬єктами права спільної су¬місної власності подружжя може бути будь-яке майно, за винятком виключеного з цивільного обороту. Врегульовано питання права власності на заробітну плату, пенсію, стипендію, інші доходи, одержані одним із подружжя. Також установлено, що гроші та інше майно, одержані за договором, укладеним одним із по¬дружжя в інтересах сім’ї, і речі для професійних занять, придбані в шлюбі для одного з подружжя, є об’¬єктами права спільної су¬місної власності подружжя.
Проте залишалося неврегульованим питання щодо права власності по¬дружжя на земельну ділянку, зокрема набуту одним із подружжя за час шлюбу на підставі безоплатного передання із земель державної і комунальної власності чи приватизації.
У результаті такої невизначеності суди різних інстанцій у ході розгляду спорів щодо поділу майна подружжя по-різному за¬стосовують вищезазначені норми.
Відповідно до ст.60 СК майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини самостійного заробітку (доходу), а також кожна річ, придбана за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності. Тому, переконаний Ю.Мірошниченко, з метою посилення захисту інтересів подружжя доцільно встановити, що житло та земельна ділянка, зокрема набута одним із подружжя за час шлюбу на підставі безоплатного передання із земель державної і комунальної власності чи приватизації є також об’єк¬том права спільної сумісної власності подружжя.