Закон і Бізнес


Про оренду майна


№19 (1421) 18.05—24.05.2019
7034

Спори, пов’язані з орендою державного та комунального майна й визнанням недійсними відповідних актів органів місцевого самоврядування, мають вирішувати господарські суди. На цьому наголосила Велика палата Верховного Суду в постанові від 27.04.2019.


Позивач — 1-ий загін Державної спеціальної служби транспорту — звернувся до суду з вимогою визнати протиправною бездіяльність управління комунальної власності в частині неналежного розгляду його звернення щодо надання в оренду нежитлового приміщення. Місцевий суд у задоволенні позову відмовив, апеляційна інстанція закрила провадження у справі.

У постанові №1304/11018/2012(2а/461/113/2013) ВП ВС зазначила, що спірні відносини спрямовані на виникнення цивільних прав та обов’язків. При цьому міська рада виступає як суб’єкт цивільного права, якому надано право розпоряджатися комунальним майном громади, а не як суб’єкт владних повноважень, який реалізовує управлінські функції.

Не є таким суб’єктом і управління комунальної власності, яке виконує організаційні функції щодо розгляду питання про оренду майна. Його рішення мають рекомендаційний характер для органу місцевого самоврядування, до повноважень якого належить вирішення таких питань, і не спричиняють юридичних наслідків для позивача.

Отже, спір не має публічно-правового характеру та не відповідає нормативному визначенню адміністративної справи, а тому повинен вирішуватися в порядку господарського судочинства.