Закон і Бізнес


Місце зустрічі із законом

Райсуд започаткував просвітницьку роботу серед населення


Теми зустрічей обираються з огляду на звернення громадян, які надсилаються до суду.

№19 (1421) 18.05—24.05.2019
Ганна ШЕЛЄХОВА, голова Зарічного районного суду м.Сум
3749
3749

Нове цивільне процесуальне законодавство дещо ускладнило процедуру звернення громадян до суду. Грамотно, без правової допомоги звернутися до суду під силу небагатьом людям без юридичної освіти. Як їм можна зарадити в цьому?


Вас чекають у суді!

Звичайно, можна скористатися послугами центрів з надання безоплатної правової допомоги, але право на таку допомогу мають лише окремі категорії громадян за певних умов. Водночас така допомога надається без роз’яснення механізму ведення процесу та правил поведінки в суді.

Як наслідок, не знаючи вимог цивільного процесуального законодавства, учасники справи несвоєчасно подають докази, забувають заявляти клопотання про допит свідків, не використовують інші свої права.

Незнання та нерозуміння законів і, відповідно, недовіра та неповага до них, низька правова культура населення є перешкодами на шляху до утвердження верховенства права в Україні.

З метою підвищення обізнаності громадян про судові правила та процедури, про новації, що впроваджуються, з початку року в Зарічному районному суді м.Сум реалізується проект «Вас чекають у суді». Це — зустрічі з громадянами, які відбуваються на постійній основі, один раз на місяць у вихідний.

Проект розрахований насамперед на соціально незахищені верстви населення, які не мають фінансової можливості отримати кваліфіковану юридичну консультацію та юридичний супровід провадження, а також на всіх охочих дізнатися про судову систему та чинне законодавство.

«Вас чекають у суді» — свого роду соціальний майданчик для населення, де можна в неробочий день дістати інформацію про суд, судові процедури або юридичну консультацію з певної галузі права.

Основною метою проекту є інформування про завдання судової системи, принципи здійснення правосуддя, порядок розгляду справ, тобто про те, що необхідно знати громадянам, аби захищати свої права та інтереси в суді.

Розуміти, аби поважати

Люди, усвідомлюючи, що саме відбувається в суді, краще розумітимуть, з якої причини прийняте конкретне рішення у справі. Тоді вони зможуть вдаватися до конструктивної критики, а не категоричної незгоди та несприйняття діяльності судів.

Під час таких зустрічей розповідається про можливості електронного суду, отримання СМС-повідомлення, відеоконференцзв’язок, також надається інформація, розміщена на офіційній веб-сторінці установи. На тестовій базі демонструється процедура реєстрації справ та їх автоматизованого розподілу. Крім того, можна прослухати лекції щодо цивільного, адміністративного процесів (стосовно стадій розгляду, подання доказів, дотримання принципу змагальності сторін, складних питань) та отримати відповіді на свої запитання.

Також на цій платформі проводяться лекції з найбільш актуальних правових питань, висвітлюється робота представників Центру з надання безоплатної допомоги та молодих юристів, медіаторів.

Долучився до процесу й місцевий центр надання вторинної безоплатної допомоги. Його представник інформує щодо кола осіб, які мають право на таку допомогу, та порядку її отримання.

Запропонований проект є лише одним з кроків, спрямованих на вирішення проблеми підвищення правової освіти громадян, боротьби з правовим нігілізмом. Проведення просвітницької роботи серед населення, направлене на утвердження впевненості людей у справедливому правосудді, підвищення авторитету судової влади, поваги до судового рішення, має зміцнити верховенство права в Україні. Люди повинні зрозуміти, що суд стоїть на захисті інтересів, прав, свобод людини та громадянина та відновленні порушених прав. Тільки суспільство з високою правовою свідомістю, правовою культурою здатне побудувати демократичну та висококультурну державу. Тож громадян необхідно навчати розуміти та поважати закони.