Закон і Бізнес


Канцерогенний гербіцид

Суд визнав засіб від бур’янів шкідливим для людей


№19 (1421) 18.05—24.05.2019
6258

Суд у США зобов’язав німецьку фармацевтичну компанію Bayer виплатити понад $2 млрд подружній парі, яка стверджувала, що захворіла на рак через засіб від бур’янів.


Елва та Альберта Пілліод подали позов проти американської компанії Monsanto, яка виробляла гербіцид, стверджуючи, що через контакт з ним у них розвинулася лімфома. Минулого року Bayer купив Monsanto за $63 млрд.

Суд присяжних ухвалив, що Bayer виявив недбалість, не попередивши споживачів, що засоби, які містять гліфосат, можуть бути небезпечними для здоров’я. Це вже третє подібне рішення, що стосується засобу від бур’янів Roundup, пише Бі-Бі-Сі.

Адвокати подружжя назвали рішення суду «історичним». «Журі присяжних могло упевнитися: з документів компанії випливає, що із самого початку Monsanto не збиралася розбиратися в тому, чи безпечний Roundup», — сказав один з адвокатів.

У Bayer заявили, що з рішенням суду не згодні й мають намір його оскаржити. За словами представника німецької компанії, дослідження останніх років показали, що гліфосат безпечний у використанні. У США подано понад 13400 аналогічних позовів через імовірний зв’язок між використанням гербіциду й виникненням раку.

Гліфосат був розроблений компанією Monsanto в 1970-х і відтоді є дуже популярним у США і світі.

У 2015 році Міжнародне агентство з дослідження раку і Агентство з питань боротьби з раком ВООЗ дійшли висновку, що речовина «ймовірно, канцерогенна для людей». Водночас американське Агентство з питань охорони довкілля продовжує наполягати, що гліфосат безпечний при обережному використанні.