Закон і Бізнес


Геннадій Дем'яненко:

«Давайте не плутати роботу і дружбу у взаємовідносинах з американськими і європейськими прокурорами»


Глава LS GROUP Геннадій Дем'яненко

17.05.2019 09:05
Інтерв'ю підготував Сергій Литвиненко
5457

Багато процесів в Україні знаходяться в «підвішеному» стані, причому справа навіть не в зміні влади (хоча і від цього, звичайно, залежить багато чого), а просто в елементарному - почали реформу і забули ... Але іноді це стосується цілих гілок влади держави.


В результаті стало ясно, що команда поки ще чинної влади не впоралася з поставленими суспільством завданнями, з'явився попит на реальних результативних менеджерів, які готові відійти від порожніх слів і зайнятися справою з користю для країни.

Навряд чи когось здивує те, що коли мова заходить про ефективних менеджерів в правоохоронній системі, то мозок відразу малює типову картинку з американського життя: прокурор, ставши «асом» юриспруденції, йде заробляти гроші в адвокатуру, а повертається назад, щоб взяти ще одну, чергову кар'єрну вершину, а може, і увійти в історію своєї країни. Але це там, в Америці, у нас часто прокурори інші, які з образом професіонала асоціюються не завжди.

Чи багато хто знає прокурорів-генералів, які пішли в адвокатуру і там ефективно реалізувалися? Сумнівно, що прізвищ буде маса. І все ж такі є, причому на ниві приватної юриспруденції змогли досягти не менш значимих позицій, ніж генеральські зірки на їх погонах.

Коли спілкуєшся з Геннадієм Дем'яненко, то розумієш, що він не просто прокурорський генерал, юрист або успішний адвокат - перш за все це результативний управлінець, здатний адекватно оцінювати ситуацію і приймати ефективні рішення. Коли я запитав у нього «Чим Ваша юридична компанія відрізняється від безлічі інших?» Він «відразу» відповів: «Ми відразу чесно говоримо нашим клієнтам - зможемо їм реально допомогти чи ні». Здавалося б, нехитрі слова і простий життєвий принцип, але якби його дотримувалися нинішні прокурори, то скільки державних ресурсів було б зекономлено за останні роки на масі гучних справ, які в результаті привели тільки до гучного «пшик»! ..

- Навіщо відкривати справи, за якими професіоналу відразу видно, що результату не буде? Невже в нашій державі більше нічим зайнятися?

- Згоден, часто багато справ сьогодні реєструються тільки заради кількох днів «слави» і ТВ - картинки, - говорить Геннадій Олександрович. - Шкода, - для мене це не прийнятно. Працюючи раніше в органах прокуратури, а зараз в адвокатурі, перш за все я вважаю важливим кінцевий результат. Мій досвід дозволяє точно визначати ймовірний «фінал», що дає можливість приймати вірне рішення. Адже якщо, я, як керівник, «завантажуючи» свою команду безперспективними справами, - ми просто нічого не заробимо, а у випадку з прокуратурою - програє держава і суспільство.

- Саме тому, слідуючи своїм принципам, Вам вдалося вивести юридичну фірму в ТОП-100 кращих адвокатських компаній України?

- Не тільки. Ми досить системно підходимо до своєї роботи. Намагаємося бути не тільки в авангарді галузі, а й у чомусь випереджати національні тенденції. Нам вдалося зв'язати досить-таки консервативну адвокатуру з областю інноваційних технологій: запустили мобільний додаток для наших клієнтів LEGAL SUPPORT 24/7, головна функція якого екстрений виклик адвоката.

Програма запатентована, впроваджена і ефективно функціонує як на території України, так і за її межами. Вона працює цілодобово - 24 години на добу і 7 днів на тиждень по аналогії зі швидкою медичною допомогою. Завдяки її основного функціоналу, в надзвичайних і екстрених ситуаціях, зокрема: обшуках, допитах, затриманнях або податкових перевірках адвокати LS GROUP можуть невідкладно надати правову підтримку, а клієнти отримують можливість в мобільному режимі, в лічені хвилини, отримати цю допомогу.

Ще один важливий напрямок нашої внутрішньої «кухні» в LS GROUP - системний аналіз політичних і економічних подій в державі. Перш за все, звичайно, в сфері правоохоронної діяльності. Ми моніторимо діяльність Ради (Верховна Рада України, - ред.), Мін'юсту МВС, НАБУ, ДБР і Генпрокуратури в цьому напрямку. Причому намагаємося робити це «безпосередньо», працюючи не тільки з загальнодоступною інформацією, а й за допомогою вислуховування думки безпосередніх учасників подій.

Наведу простий приклад: ще до прийняття законодавства про «адвокатську монополію» ми зрозуміли, що це призведе до системних змін в галузі. Зробили висновки, розширили штат за рахунок виключно адвокатів, провели належну підготовку регіональних офісів фірми і - не прогадали. Після вступу змін законодавства в силу нам вдалося швидко наростити позиції, «завоювати» нових клієнтів, а постійним - надати більш якісне обслуговування, виходячи з реалій, що склалися.

- Чи вплинуло на Вашу кар'єру в адвокатській галузі знайомство з прокурорами Євросоюзу і США?

- Давайте не плутати роботу і дружбу у взаємовідносинах з американськими і європейськими прокурорами, тим більше, що лобіювання такими високопоставленими юристами чиїхось інтересів суперечить не тільки нашому, але в основному і їх законодавству. З іншого боку, спілкування з такими людьми дозволяє краще зрозуміти події, що відбуваються, особливо, що стосуються міжнародних відносин, а головне - більш реалістично оцінити шанси по багатьох проектах, в яких бере участь Україна.

- Тобто, користь від спілкування все ж є?

 - Я б не сказав так прямолінійно, адже це скоріше процес обопільного обміну думками: їм цікаво отримати інформацію про нашу країну з незалежного джерела, мені точно так же цікаво дізнатися про ситуацію в їх державах. Часто буваю за кордоном, «живе» спілкування - це завжди добре.

 - Ви багато сил і часу приділяєте розвитку футболу. Навіщо вам це?

- До цього прийшли не відразу, адже щоб щось віддати, потрібно спочатку його заробити. Ефективна робота нашої юридичної фірми дає можливість інвестувати в розвиток спорту. Природно, спорт прибутку не дає. Але від простої футбольної перемоги отримуєш масу задоволення, гарний настрій і своєрідний екстрим. Плюс - це внесок в розвиток футболу. А він наймасовіший вид спорту в світі. Тим більше, є розуміння, що ти реально допомагаєш дітям і береш участь в їхніх долях, змушуєш ставити колись нездійсненні для них цілі і досягати успіху.

- І яка ж мета цього проекту?

 - Для мене це більш ніж футбольний проект. Це моє життя вже не в сфері юриспруденції. Почавши з дитячо-юнацької команди, ФК «LS GROUP» зараз має серйозні «позиції» в аматорському чемпіонаті. Ми привели в прийнятний стан стадіон, зробили безкоштовну зону Wi-Fi для уболівальників і т.д. Але найголовніше, що дали поштовх на старті молодим людям, перемоги у футболі для яких змінили сенс життя: хтось відкрив свою справу, хтось почав розбиратися в системі місцевого самоврядування, беручи участь в створенні нових спортивних і соціальних проектів.

- Тобто, і тут Ви не зупинилися на створенні рядовий футбольної команди, а захотіли чогось більшого? Тому буквально недавно обіграли навіть аматорського чемпіона України ?!

- Звик до всього підходити професійно і системно. Якщо беруся за якусь справу, то готовий докласти всіх зусиль. Але і на виході хочу отримати максимальний результат.

PROMOTED