Закон і Бізнес


Їжею не розкидаються


№19 (1421) 18.05—24.05.2019
3168

До 2020 року країни — члени ЄС повинні налагодити систему національного моніторингу харчових відходів. Таке розпорядження містить новий підзаконний акт, прийнятий Єврокомісією.


Це рішення має допомогти в боротьбі із харчовими відходами. Адже наразі європейці викидають у смітник 88 млн т продуктів щороку, або 20% їжі. З огляду на це Євросоюз ухвалив скоротити цей обсяг удвічі до 2030 року.

У нових правилах прописано, що саме відноситься до харчових відходів на кожному етапі «життя» їжі — від сільськогосподарських виробництв до магазинів і ресторанів, а також кухонь європейців.

У різних країнах ЄС харчові відходи цілеспрямовано скорочують. Наприклад, у Фінляндії існує спеціальний застосунок, що дозволяє придбати їду, яка залишилася в ресторанах. А у Франції з 2015 року супермаркети віддають непродані харчі на переробку в добрива і корми для тварин.

Прикметно, що у Данії мешканці багатоповерхівок уже вдалися до заощадження на «зайвій» їжі: за статистикою, торік вони викинули у смітник на чверть менше продуктів. Натомість у приватному секторі цей показник не змінився.