Закон і Бізнес


Рівність у підсудності


№19 (1421) 18.05—24.05.2019
3319

Виключна підсудність для оскарження актів, дій чи бездіяльності окремих державних органів позбавляє громадян права на апеляційне та касаційне оскарження. Адже сьогодні функції першої інстанції для таких справ виконує Верховний Суд.


Більше того, у випадку оскарження актів Вищої ради правосуддя, ухвалених за результатами розгляду скарг на рішення її дисциплінарної палати, єдиною інстанцією є Велика палата ВС. У проекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підсудності окремих категорій адміністративних справ» (№10282) пропонується відновити право громадян на апеляцію та касацію в цій категорії справ.

Як зазначає автор документа — нардеп Валерій Писаренко, чинні обмеження суперечать практиці Європейського суду з прав людини, оскільки не ставлять легітимну мету. Тому пропонується змінити наявну підсудність справ, які стосуються оскарження актів, дій чи бездіяльності Президента, Верховної Ради, ВРП, ВККС та КДКП.

На думку нардепа, ці справи має розглядати окружний адміністративний суд, територіальна юрисдикція якого поширюється на м.Київ. Причому у складі колегії з 5 суддів.