Закон і Бізнес


Правомірна ротація


№19 (1421) 18.05—24.05.2019
3703

Окружний адміністративний суд м.Києва не вбачає очевидних ознак протиправності наказу голови Державної судової адміністрації, яким Сергія Остапця призначено новим членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів.


Тож, розглянувши заяву про забезпечення позову Станіслава Щотки, замість якого і призначено С.Остапця, ОАСК відмовив у її задоволенні. Також наголошується на відсутності підстав уважати, що невжиття заявлених С.Щоткою заходів забезпечення адмінпозову може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення його порушених чи оспорюваних прав або інтересів.

Як інформує прес-служба ОАСК, в ухвалі констатується, що призначення члена ВККС є дискреційними повноваженнями голови ДСАУ. І вони можуть бути реалізовані за наявності підстав, зокрема й у разі закінчення строку, на який обрано (призначено) відповідного члена комісії.

Отже, узявши до уваги наявність вакансії члена ВККС, яка прямо визначається в силу вимог законодавства й не потребує документального підтвердження на рівні будь-якого розпорядчого акта, суд не побачив очевидності ознак протиправності відповідного наказу голови ДСАУ.

Утім, на офіційному сайті ВККС С.Щотка дотепер значиться як член комісії. Як і деякі інші особи, замість котрих уже призначено нових. Це своєю чергою ставить під сумнів легітимність усіх рішень комісії за участю осіб, які залишаються на посадах усупереч рішенням суб’єктів призначення про їх звільнення.