Закон і Бізнес


ГПУ не зможе притягнути Лещенка до відповідальності


15.05.2019 09:34
3464

Генеральний прокурор Юрій Луценко марно погрожує народному депутату Сергію Лещенку перспективою кримінальної відповідальності за розголошення даних слідства у справі «чорної каси Партії регіонів».


Нагадаємо, Ю.Луценко на брифінгу 14 травня заявив про те, що С.Лещенка викличуть до Генпрокуратури у зв'язку з розголошенням даних кримінального провадження, не виключивши при цьому можливість вручення підозри нардепу.

Водночас, притягнути до відповідальності народного депутата за цією статтею неможливо, принаймні з двох причин.

По-перше, стаття 387 (розголошення даних оперативно-розшукової діяльності) Кримінального кодексу України, яку має на увазі Генпрокурор, передбачає обмежений суб’єкт злочину – коло тих, хто може нести відповідальність за вчинення такого злочину. Це свідок, потерпілий, цивільний позивач, цивільний відповідач, захисник, експерт, спеціаліст, перекладач, понятий, а також інші особи, які присутні при провадженні слідчих дій і попереджені про обов'язок не розголошувати даних досудового слідства чи дізнання. Оскільки С.Лещенко не належить до цього переліку у зв’язку з розслідуванням справи про «чорну касу» Партії регіонів, говорити про можливість перспективи відмовідальності недоречно.

По-друге, злочин, передбачений ст. 387 КК, є злочином невеликої тяжкості. І Кримінальним кодексом (ст. 49) передбачено строк давності притягнення до відповідальності у два роки з моменту вчинення злочину. Як відомо, оприлюднення так званої амбарної книги Партії регіонів відбулося у травні 2016 року. То ж строк притягнення до відповідальності у будь-якому разі сплив рік тому.

Закон і Бізнес