Закон і Бізнес


Заробити на посередництві


№19 (1421) 18.05—24.05.2019
4284

Народні депутати вирішили боротися з трудовою міграцією. Для цього планують позбавити посередників, які надають послуги щодо працевлаштування за кордоном, можливості брати кошти з українців.


Відповідний проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подолання та упередження негативних наслідків масової трудової міграції українців за кордон» (№10272) зареєстровано у Верховній Раді.

Якщо документ набере необхідну кількість голосів під час голосування, то істотно зміниться не лише процес працевлаштування за кордоном. Зокрема, передбачається скоротити попит на робочі руки за рахунок зменшення розміру гарантованої винагороди для іноземців, біженців та осіб без громадянства. Наразі залучення іноземців можливе лише за умови виплати заробітної плати в розмірі, не меншому, ніж 10 мінімальних її значень.

Проте найбільша кількість змін стосується компаній, що допомагають працевлаштовуватися за кордоном. Зокрема, за стягнення з громадян будь-яких гонорарів, комісійних та інших винагород за посередництво в працевлаштуванні за кордоном передбачено штраф від 2000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Винагороду такі компанії повинні отримувати виключно від роботодавця.