Закон і Бізнес


Засіб розкоші


№17-18 (1419-1420) 09.05—17.05.2019
5214

Народні депутати закликали урівняти в правах електромобілі з «євробляхами» та подовжити для останніх пільговий період. Зокрема, пропонують дати ще 6 місяців для розмитнення раніше ввезених на митну територію України автомобілів.


Відповідний проект «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України» (№10263) було подано до Верховної Ради. Якщо документ матиме достатню підтримку, то пільги діятимуть майже рік.

Раніше депутати продовжили на 4 роки пільговий період для розмитнення електромобілів. Тож до 31 грудня 2022 року розмитнити автомобіль, який має виключно електричний двигун, можна без сплати ПДВ й акцизів (увізне мито було скасовано ще раніше).

Постає запитання: а чому парламент для розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацію не спромігся запровадити такий же пільговий період? Невже електромобілі ввозять більш бідні люди, ніж ті, хто ввозить машини з іноземною реєстрацією?

Не можна ставитися до авто як до предмета розкоші, адже в усьому цивілізованому світі це засіб пересування та інструмент економічної активності населення.