Закон і Бізнес


Невідома взірцевість

Голова РСУ: «Ідеальні судові приміщення в Україні існують»


Попільнянський районний суд вважається взірцевим, незважаючи на те що наразі там працює лише один суддя.

№17-18 (1419-1420) 09.05—17.05.2019
АННА ЛИНДІНА
6418

У деяких столичних храмах Феміди остання радіє своїй сліпоті, бо не бачить ні відсутності розкладу, ні крихітних кабінетів, завалених стосами паперів, у яких проводяться досить масштабні судові засідання. Втім, у провінції є й такі установи, які готові вже завтра запроваджувати у себе захмарну ЄСІТС. Те, чому таке відбувається, з’ясовував голова Ради суддів Олег Ткачук під час робочого візиту до Попільнянського районного суду Житомирської області.


All inclusive

Якби очільник суддівського самоврядування міг оцінювати установи, як на іспиті, то маленький суд на Житомирщині, мабуть, отримав би «відмінно». Адже, відвідавши його, О.Ткачук відзначив: «Ідеальні судові приміщення в Україні існують».

Як інформує прес-служба РСУ, метою поїздки було ознайомлення з організацією роботи та матеріально-технічним забезпеченням установи. Цей суд зареєстрований як окружний. Його територіальна юрисдикція включатиме Попільнянський, Андрушівський, Ружинський райони Житомирської області із місцезнаходженням у селищі міського типу Попільня.

«Я був приємно вражений тим станом, в якому утримується суд. Все, про що ми говоримо на засіданнях Ради суддів з приводу доступності суду для людей з інвалідністю, присутності інформаційних стендів і покажчиків, облаштування кабінетів для суддів, робочих місць для працівників апарату, залів судових засідань, в суді організовано на необхідному рівні», — ділився враженнями голова ради.

Крім цього, на засіданні постійної комісії ВРП з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи О.Ткачук зауважив, що лише у зазначеному суді знайшлось окреме приміщення для серверної.

Голова ради оглянув і сам суд, а це — чотири зали засідань, кабінети суддів, помічників та секретарів, працівників апарату, архівні кімнати та кімнати для адвокатів і прокурорів, облаштовані місця очікування засідання і місце для охорони. Власне, такого вигляду суд набув після капітальної реконструкції у 2016 році.

А кадри хто?

Проте єдиною і великою проблемою для суду є нестача суддівських кадрів. Станом на 23 квітня цього року в Попільнянському райсуді працюють двоє суддів з п’яти, передбачених штатною чисельністю. Один з них — без повноважень через закінчення п’ятирічного терміну призначення на посаду, тому не може здійснювати правосуддя. Отже, фактично працює один суддя, на якого і розподіляється весь масив справ. Утім, якщо у районних судах таке часто трапляється, то для окружного це стане справжньою катастрофою.

Як поінформували очільника РСУ в.о. голови суду Микола Рудник та керівник апарату Володимир Черномаз, починаючи із січня 2019 року суд розглянув 267 кримінальних проваджень та матеріалів (18 справ кримінального провадження, 226 клопотань, скарг, заяв під час досудового розслідування, 23 справи в порядку виконання судових рішень); 216 цивільних справ та матеріалів; 10 справ адміністративного судочинства та матеріалів; 109 справ про адміністративні правопорушення. З урахуванням квітня це майже 150 справ на місяць.

«На засіданні Ради суддів 19.04.2019 ми обговорили питання «кадрового голоду» у судах, особливо судах першої інстанції. Вища кваліфікаційна комісія суддів обіцяла дослухатися до наших пропозицій, що стосуються як проведення кваліфікаційного оцінювання, так і заповнення суддівських посад у районних судах», — повідомив О.Ткачук працівникам апарату.

Він також поінформував їх про врегулювання питання винагороди цієї категорії працівників. «Щодо оплати праці в рішенні, ухваленому на засіданні 19 квітня, чітко записано: Державній судовій адміністрації як головному розпоряднику бюджетних коштів забезпечити рівень оплати праці працівників апарату судів не нижчий, ніж у 2018 році», — наголосив О.Ткачук.

Наприкінці візиту очільник ради підбив підсумки: «З усього видно, що суд облаштовували на перспективу і з урахуванням вимог, які ставлять перед судовою владою України і громадяни, і суспільство, і міжнародні партнери. Тому, працюючи в таких умовах, ви просто зобов’язані відповідально виконувати свої обов’язки і гарантувати людям беззаперечний доступ до правосуддя й ефективний захист прав і свобод».