Закон і Бізнес


Хто володіє інформацією, той…

У ВККС погодилися розповісти про оголошення результатів відбору


№17-18 (1419-1420) 09.05—17.05.2019
Софія КОНДРАТЮК
5479

Оскільки перевірку практичних завдань «кваліфікаційники» проводять стільки, скільки вважають за потрібне, випробування невіданням проходять не всі. Можливо, потенційні законники бачать приховані причини у затягуванні оголошення результатів, а може, просто хочуть пересвідчитися у чесності конкурсу. Так чи інакше, розвіяти сумніви в суб’єктів оцінювання Вища кваліфікаційна комісія суддів не поспішає.


На останньому засіданні Ради суддів стало відомо, що дед-лайнів комісія не визнає. Не називають кінцевого строку як для завершення кваліфікаційного оцінювання, так і для перевірки практичних завдань тих, хто вже довго хоче здійснювати правосуддя у першій інстанції.

Наразі триває 4-й добір на посади в місцевих судах. Перша група кандидатів — помічники з 3-річним стажем, які вже завершили навчання у Національній школі суддів та склали кваліфікаційний іспит. Саме про них заступник голови ВККС Станіслав Щотка на останньому засіданні РСУ сказав, що рівень знань вони показують вищий, ніж діючі судді.

Друга група (без відповідного стажу), яка досі проходить спеціальну підготовку в школі (закінчиться 24.05.2019), інформації щодо подальшого перебігу добору та призначення конкурсу на суддівські посади не отримує.

Раніше комісія оприлюднювала графіки добору, а тепер чомусь перестала і причин цього не пояснила.

У відповідь на запит «ЗіБ» у ВККС зазначили, що результати іспиту, складеного кандидатами з першої групи, оголосять… найближчим часом. Таким чином, майже 300 потенційних суддів перебувають в режимі очікування вже понад півроку. Оскільки точну дату «найближчого часу» комісія також не повідомила, можна дійти висновку, що їм поталанило більше, ніж другій групі.

Як убачається з ч.1 ст.70 закону «Про судоустрій і статус суддів», добір та призначення на посаду судді у тому числі включає проходження кандидатами спеціальної підготовки та отримання свідоцтва про її проходження. А після — складення претендентами, які пройшли спеціальну підготовку, кваліфікаційного іспиту та визначення його результатів. Ураховуючи це положення, можна лише припустити, що після підготовки у НШС кандидатам також можуть повідомити про старт наступного етапу найближчим часом. Адже готуватися до іспиту відразу після навчання необов’язково.

Втім, конкурсанти прагнуть пришвидшити перебіг цього процесу, оскільки стурбовані відсутністю кадрів у першій інстанції, тому їм залишається змиритися з відсутністю конкретики.