Закон і Бізнес


З Кіпру — додому


№2-3 (1093) 19.01—25.01.2013
2859

Нардепи пропонують примусити компанії, які тримають свої капітали в офшорних зонах, повернути кошти на Батьківщину. Якщо ж підприємці відмовляться, їхні активи будуть націоналізовані.


Група народних депутатів із фракції ВО «Свобода» подала в парламент законопроект «Про повернення капіталів, що перебувають та зареєстровані в Республіці Кіпр, офшорних зонах та інших юрисдикціях, звільнених від подвійного оподаткування, або тих, що мають пільговий режим оподаткування» (№1248).

Проект визначає повернення капіталів як комплекс заходів з передання фізичними та юридичними особами, які зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності в Кіпрі та офшорних зонах, прав власності на засоби виробництва, які знаходяться в Україні, суб’єктам, котрі здійснюють підприємницьку діяльність на території нашої держави. Серед іншого слід передати рухоме та нерухоме майно й гроші, які знаходяться на рахунках у податкових «гаванях».

При цьому під час перерахування коштів до українських банків 50% суми потрапить до держбюджету, решту слід буде інвестувати в юридичні особи, які належать цим підприємцям, але зареєстровані в Україні. У разі ж відмови від повернення капіталів права власності «втікачів» будуть передані державі.