Закон і Бізнес


Скажіть «спасибі»

Усвідомлений прояв подяки допомагає уникнути стресу


№17-18 (1419-1420) 09.05—17.05.2019
Інга ВАННЕР, Юлія ВЕРГІН, DW
3290

Однією з найкорисніших і найздоровіших людських емоцій психологи вважають відчуття подяки. Адже ніщо так не знімає нервове напруження, як позитивні емоції.


Здавалося б, що може бути простіше — сказати просте «спасибі»? Мінімум зусиль — і максимум користі! Проте в буденному житті далеко не кожен пам’ятає, що варто бути вдячним. Адже це важливо не тільки для того, хто зробив вам добро, але і для вас самих.

«Людина, яка почувається вдячною, здатна бачити, відчувати і цінувати позитивні сторони життя», — підкреслює професор Дірк Лер, що очолює кафедру психології в Люнебурзькому університеті. Той, хто звик загострювати свою увагу на хорошому, почувається набагато краще, впевненіше, щасливіше, пояснює психолог.

Відомо, що високий рівень стресу негативно впливає на серцеву діяльність, призводить до порушень сну, знижує імунітет. Така людина нерідко не в змозі вирватися із зачарованого кола: слабке здоров’я, проблеми на роботі, сімейні сварки...

Як показують спостереження, допомогти в такій ситуації може усвідомлений прояв подяки, вважає Д.Лер. Тобто треба навчитися помічати ті приємні дрібниці, які вже давно не потрапляли у поле вашого зору, і почуватися вдячним за те, що вони є. Тобто говорити (писати, думати): «Спасибі за все, що є приємного зараз, сьогодні».

Методів, як навчитися дякувати, багато. Можна покласти жменю монет у праву кишеню штанів, куртки, пальта. І кожного разу, як знайдеться, за що подякувати, перекладати одну монету в ліву кишеню. А ввечері можна таким чином ще раз пригадати найкращі моменти дня.