Закон і Бізнес


Освіта для Генпрокурора


№17-18 (1419-1420) 09.05—17.05.2019
28910

Через 5 років у парламенті згадали, що Генеральний прокурор — не політична посада. Й у багатьох країнах від осіб, які на неї претендують, вимагається наявність юридичної освіти та певного досвіду роботи саме в галузі права.


Проект «Про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» (№10254) хоч і передбачає «вдосконалення окремих положень», але фактично повертає те, що тривалий час було визначено в цьому акті.

Автор документа, який представляє фракцію БПП, апелює до європейських рекомендацій 2000 року, де говориться про необхідність професійної підготовки державних обвинувачів як до, так і після вступу на посаду та наявність у них відповідної освіти. Те, чому про це не нагадали нардепам у 2014 році, коли до закону про прокуратуру вносили протилежні зміни, не згадується.

Тепер пропонується, аби Генпрокурором можна було призначити тільки особу, яка має вищу юридичну освіту та стаж роботи в галузі права не менш як 10 років. Хоча точніше було б сказати, що проект унеможливлює призначення на цю посаду непрофесіонала.

Втім, проект містить одну істотну ваду: немає жодного слова про те, чи може особа, яка не відповідає новим вимогам, залишатися на посаді Генпрокурора.