Закон і Бізнес


Переваги електронних закупівель для державних структур


06.05.2019 11:41
1640

Всі державні витрати оцінюються приблизно в 34% світового ВВП. Впровадження електронних закупівель дозволяє значно покращити прозорість і результативність витрат. Це особливо корисно для країн з економікою, що розвивається. Відкритість сприяє більш ефективному розподіленню ресурсів за рахунок посилення конкуренції, якісних товарів та послуг, скорочення видатків з бюджету. В перспективі публічні закупівлі позитивно впливають на розвиток економіки країни.


Економія коштів

За оцінками різних аналітиків, впровадження електронних тендерів дозволяє скоротити бюджетні витрати в діапазоні від 5% до 30%. Уряд може отримувати більш вигідні пропозиції та користуватися перевагами вільної конкуренції. Перехід в інтернет зменшує супутні витрати – на паперову роботу, обмін документами, утримання великого штату працівників та ін.

Багато країн використовують для закупівель кошти, отримані від іноземних донорів. Їх неефективне використання може означати припинення такого фінансування.

Боротьба з корупцією

Корупція коштує близько 5% світового ВВП. Близько трильйону американських доларів виплачується щороку у вигляді хабарів. Через це ведення бізнесу в середньому стає дорожчим на 10%. Якщо в країні рівень корупції з низького переходить на середній, це еквівалентно близько 20% податку на бізнес.

Великі можливості для зловживань пропонують саме державні контракти. 57% справ про хабарництво за кордоном, відкритих згідно з конвенцією Організації економічного співробітництва та розвитку, стосувалися саме державних контрактів.

Електронні тендери роблять закупівлі більш прозорими. Це значно зменшує корупційну складову, сприяє розвитку бізнесу та економії державних коштів.

Розвиток бізнесу

Державний сектор часто є важливим ринком для малого та середнього бізнесу. Усуваючи перепони на шляху взаємодії цих сторін сприяє розвитку підприємництва. Наприклад, у США уряд підписує 23% усіх контрактів з представниками малого та середнього бізнесу. В Латинській Америці малі та середні підприємства становлять 99% приватного сектору. Вони охоплюють 67% робочої сили. Однак вони мало впливають на економіку країни через відсутність якісної підтримки з боку держави.

Електронні тендери стандартизують подачу заявок, роблять умови конкурування з іншими постачальниками більш зрозумілими. Часто в умовах закупівель передбачається підтримка окремих категорій населення, таких як інваліди. Це є частиною соціальної політики держави.

В країнах, де багато підприємств працюють «у тіні», вигідні державні контракти можуть стимулювати їх перехід до легальної діяльності. Це означає збільшення податкових надходжень до бюджету, а також офіційне працевлаштування робітників.

PROMOTED