Закон і Бізнес


За фактом незгоди


№17-18 (1419-1420) 09.05—17.05.2019
7535

Для суддів нині стає актуальним питання щодо тлумачення та правильного застосування нових і змінених положень кодексів під час розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством.


На цьому наголосила суддя Касаційного кримінального суду Надія Стефанів під час міжнародного конгресу «Правосуддя з гендерною перспективою», організованого Міжнародною асоціацією жінок-суддів, Асоціацією жінок-суддів Іспанії.

Виступаючи на заході, вона розповіла, що у січні цього року набули чинності зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів. Відповідно, КК доповнено новими статтями: «Домашнє насильство» (ст.126-1), «Примушування до шлюбу» (ст.151-2), а деякі статті, наприклад «Зґвалтування» (ст.152), «Сексуальне насильство» (ст.153), викладені в новій редакції.

«Змінилося не тільки визначення поняття «насильство», а й доказування скоєння самого злочину. Якщо раніше необхідно було доказувати застосування насилля до жертви, то тепер «опорною точкою» є факт згоди чи незгоди потерпілої особи», — зауважила Н.Стефанів.

У зв’язку із цим важливим є розуміння суддями питань щодо гендерної рівності, домашнього насильства, а також знання міжнародних норм та стандартів для боротьби з насильством.