Закон і Бізнес


Втручання у вагу імпічменту

Коментуючи рішення ОАСК, Президент наговорив на три статті КК


№16 (1418) 27.04—08.05.2109
ВАСИЛЬ КОЛІШНИЙ
6519

Судді колегії Окружного адміністративного суду м.Києва звернулися до Вищої ради правосуддя із заявами про втручання в їхню діяльність з боку глави держави, міністра юстиції та очільника Нацбанку. Причому в діях Петра Порошенка вони вбачають підстави для початку процедури імпічменту.


Для того щоб зрозуміти, як розцінюється втручання у правосуддя з боку високопосадовців у демократичних країнах, достатньо подивитися на досвід Сполучених Штатів. Адже це правопорушення там вважається злочином, за який можуть звільнити з посади навіть президента. Натомість в Україні максимум, що загрожує можновладцю, який відверто погрожує суддям люстрацією чи пожежею, — «занепокоєння» з боку ВРП.

Навряд чи зміниться ставлення до незалежності Феміди й після чергового інциденту, коли винесене судове рішення стало предметом нищівної критики з боку українських високопосадовців. Але після другого туру президентських виборів, результати яких дали надію на «відлигу» в країні, з’явилися перші паростки захисту власної гідності та незалежності.

Судді ОАСК сприйняли коментарі керівників держави як «пряму погрозу судовій системі України, посягання на її незалежність та неупередженість». Але їм замало чергового звернення ВРП про неприпустимість такого тиску: вони вимагають від Генеральної прокуратури та Державного бюро розслідувань відкрити кримінальне провадження щодо Петра Порошенка, Павла Петренка та Якова Смолія за фактами тиску на суд (ч.2 ст.376 Кримінального кодексу).

Як зазначається у повідомленні прес-служби ОАСК, крім цього, судді переконані, що в діях представників влади наявний склад злочину, передбачений ч.1 ст.109 КК. Адже їхні дії «фактично спрямовані на узурпацію судової влади, встановлення над нею тотального контролю з метою підкорення власній волі, що прямо суперечить принципам, закріпленим у Конституції».

Нагадаємо, що під час засідання Ради національної безпеки та оборони, яке терміново скликали саме через рішення ОАСК про незаконність націоналізації «Приватбанку», глава держави звернувся до Генпрокуратури та Служби безпеки з проханням з’ясувати можливість притягнення суддів, які винесли таке рішення, до кримінальної відповідальності. Більше того, нібито підтверджуючи заяви експертів про підконтрольність вул.Банковій Вищої кваліфікаційної комісії суддів, П.Порошенко закликав останню прискорити процедуру кваліфоцінювання суддів, аби швидше перезавантажити ОАСК.

Як зазначають судді, заяви топ-чиновників щодо спонукання комісії до конкретних дій «тягнуть» на склад злочину, визначений ч.2 ст.344 КК. Адже це не що інше, як незаконний вплив на голову чи члена ВККС з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків, вчинений особою з використанням службового становища.

Судді також очікують від ВРП не тільки оцінок щодо неприпустимості подібних заяв, а й порушення перед парламентом питання про ініціювання процедури імпічменту нинішнього Президента. Крім цього, судді просять ВРП звернутися до ВККС щодо «неприпустимості оцінювання суддів ОАСК за наявного конфлікту інтересів у зв’язку з прямою злочинною вказівкою П.Порошенка перезавантажити цей суд».

Власне, у самій установі реалістично оцінюють перспективи такого звернення. «Так, очікувати зараз об’єктивної та негайної реакції не варто. Однак із часом, безумовно, буде дана відповідна оцінка незаконним діям «авторів» цих гучних заяв», — написав очільник ОАСК Павло Вовк на своїй сторінці у соцмережі.

Втім, за кілька днів до ВРП прийдуть частково нові люди, за місяць відбудеться інавгурація нового Президента та й на ВККС очікує перезавантаження. Тож є надія, що тиск на Феміду дійсно піде на спад і суди дедалі частіше ухвалюватимуть рішення, не озираючись на Адміністрацію Президента, ГПУ чи інші державні органи.

До речі, спецпрокурор не знайшов у діях Доналда Трампа фактів перешкоджання правосуддю. Але ж і прохання закрити справу проти свого колишнього радника президент США висловлював у приватній бесіді. А на публічні заклики реакція Конгресу була б однозначною. Може, і в Україні настав час започатковувати нові традиції?