Закон і Бізнес


Не «Гуглом» єдиним


№16 (1418) 27.04—08.05.2109
4354

Підготовка до вступу в Північноатлантичний альянс зумовила необхідність гармонізації українського законодавства у сфері топографічно-геодезичної та картографічної діяльності з європейським.


Відповідний проект закону «Про топографо-геодезичну і картографічну діяльність» (№10229) було подано на розгляд Верховної Ради. Зокрема, передбачається не лише осучаснити українські мапи, а й збільшити відповідальність для порушників.

Конкретизовано учасників державних фондів геопросторових даних, порядок користування топографічно-геодезичними та картографічними матеріалами. Крім цього, у разі прийняття такого закону до Кодексу про адміністративні правопорушення будуть унесені зміни, якими встановлена відповідальність за пошкодження або знищення геодезичних пунктів і геодезичних мереж спеціального призначення. Вказані діяння каратимуть накладанням штрафу в розмірі від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також КпАП буде доповнено статтею, що передбачає відповідальність за порушення порядку використання геодезичних приймачів глобальних навігаційних супутникових систем під час топографічно-геодезичної та картографічної діяльності.