Закон і Бізнес


Нетолерантна поезія

Історичний контекст позбавив віце-мера посади


№16 (1418) 27.04—08.05.2109
3681

Заступник мера австрійського м.Браунау Християн Шильхер звільнився після критики, що обрушилася на нього за вірш. У ньому він порівняв мігрантів із щурами.


Х.Шильхеру довелося вийти і з Австрійської партії свободи, членом якої він був, і залишити посаду віце-мера. Федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц заявив: відставка — єдиний логічний вихід із ситуації, що склалася. Раніше він назвав вірш посадовця огидним, нелюдяним і глибоко расистським за духом, якому не місце в країні.

Віце-канцлер Австрії та лідер АПС Гайнц-Християн Штрахе також висловився негативно про твір. А голова лівоцентристської Соціал-демократичної партії Австрії Памела Ренді-Вагнер нагадала, що подібні порівняння часто використовувалися в нацистській пропаганді.

Як відзначає Бі-Бі-Сі, Австрія — єдина європейська країна, де до уряду входить ультраправа партія. За останній час АПС уже не раз опинялася в центрі скандалів на ґрунті расизму.

У вірші Х.Шильхера «Міський щур» є такі рядки: «Щури, які живуть із нами, повинні жити за нашими правилами», і далі: «Або живіть, як ми, або швидше забирайтеся геть».

Раніше Х.Шильхер відзначав, що не хотів нікого образити своїми словами. За його зізнаннями, він не врахував історичного контексту й хотів лише підкреслити зміни, які він сам і багато інших «справедливо критикують».