Закон і Бізнес


Акт проведеної перевірки не є вироком, — податковий експерт


25.04.2019 18:15
3397

Якщо платник податків має свою точку зору з приводу застосованих норм податкового законодавства і аргументи щоб її відстояти, можна звернутись до відповідної комісії у податковій, яка розгляне такі заперечення.


Про про діяльність ДФС з перевірки платників податків розповіла  начальник Головного Управління ДФС у м. Києві, радник податкової та митної справи І рангу Людмила Демченко під час першої секції форуму «Податковий контроль та податкові спори», організованого Taxlink, спільно з Асоціацією податкових радників Tax Advisers Association та Головним управлінням ДФС у м. Києві, передає «Закон і Бізнес».

Також  Л. Демченко зазначила, що ДФС у місті Києві на цей рік заплановано 1,2 тис планових перевірок платників податків. Із них 95% із ризиками високого ступеню. І це в той час, коли в цілому в ДФС України заплановано близько 5, 8 тис планових перевірок.

При цьому вона нагадала, що порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків регламентовано Наказом Мінфіну від 02.06.2015 № 524.

Документом передбачено коригування плану-графіку перевірок ДФС. Після остаточного узгодження проектів планів-графіків (коригування планів-графіків) територіальні органи ДФС надають департаментам аудиту та податків і зборів з фізичних осіб засобами автоматизованої інформаційної системи «Управління документами» плани-графіки з відповідними додатками та обґрунтування підстав включення платника податків до графіка.

За її словами, при відборі платника податків до плану-графіка є важливим врахування вимог ПКУ в частині граничних термінів проведення перевірки та визначення податкового зобов’язання платника, вимог п. 77.3 ст. 77 розділу ІІ ПКУ в частині заборони проведення документальної планової перевірки за окремими видами зобов’язань перед бюджетами, крім правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати митних платежів, податків, зборів та ЄВ при виплаті (нарахуванні) доходів фізособам, ПДФО та зобов’язань за бюджетними позиками і кредитами, що гарантовані бюджетними коштами.

До плану-графіка включаються платники податків, які за результатами господарської діяльності мають найбільші ризики несплати до бюджету податків та зборів, платежів

Серед іншого, Л. Демченко також розповіла про критерії відбору платників податків - юридичних осіб; критерії відбору банків та небанківських установ; критерії відбору платників податків - фізичних осіб

 «Наше завдання – зменшити рівень оскаржень за рахунок підвищення якості проведення перевірок та діалогу з бізнесом. Необхідно щоб бізнес зрозумів, що акт проведеної перевірки - це ще не вирок. У разі, якщо платник податків має свою точку зору з приводу застосованих норм податкового законодавства і аргументи щоб її відстояти, можна звернутись до відповідної комісії у податковій, яка розгляне такі заперечення. Наслідком діалогу платника з контролюючим органом може бути зміна застосованих санкцій чи донарахувань в акті перевірки. У столиці близько 27% заперечень змінюють подальшу долю акту перевірки на користь платників податків», — зауважила головний податківець столиці.

Закон і Бізнес