Закон і Бізнес


Обмежена вимога


№2-3 (1093) 19.01—25.01.2013
4322

Мін’юст пропонує спростити процедури припинення суб’єктів господарювання, обмеживши максимальний строк заявлення кредиторами своїх вимог.


Підготовлений у міністерстві проект закону «Про внесення змін до Цивільного та Господарського кодексів України щодо обмеження максимального строку подання вимог кредиторів» наразі розміщено на сайті Мін’юсту для надання пропозицій до нього.

У відомстві відзначають, що ініціатива розроблена з метою спрощення процедури припинення суб’єктів господарювання, скорочення термінів процедури їх припинення, зменшення витрат коштів і часу суб’єктів господарювання, пов’язаних з процедурою припинення, а також скорочення часу на проведення перевірок, пов’язаних з припиненням суб’єкта господарювання.

За словами очільника міністерства Олександра Лавриновича, обтяжливість процедур припинення суб’єкта господарювання є загальновідомою, а тому спрощення цього процесу необхідне. Одним із шляхів вирішення цього питання є зниження строку заявлення кредиторами своїх вимог до двох місяців.

Для цього проектом норму ГК про те, що строк для заяви претензій не може бути меншим, ніж 2 місяці з дня оголошення про ліквідацію, пропонується замінити положенням, що такий строк «не може становити менше двох і більше трьох місяців».

Серед іншого, передбачається, що законодавче врегулювання таких строків стане додатковими заходами для зменшення корупційних проявів за рахунок виконання посадовими особами відповідних державних органів своїх повноважень у межах, встановлених законом. Також новації унеможливить тиск органів контролю на суб’єктів господарювання під час проведення перевірок, пов’язаних з припиненням суб’єкта господарювання.