Закон і Бізнес


У Мін’юсті занепокоєні організацією відбору кандидатів на посаду судді ЄСПЛ


25.04.2019 11:40
2951

Конкурсна комісія з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України на засіданні 19 квітня оголосила про прийом документів для участі у конкурсі, який триватиме до 27 квітня 2019 року. Тобто у кандидатів залишилось 3 дні для подачі документів.


Про це на своїй сторінці у Facebook написав заступник Міністра юстиції України – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина, передає «Закон і Бізнес».

Він обурений тим, яким чином Адміністрація Президента, що йде, віднеслась до виборів нового судді Європейського суду з прав людини. Адже для подачі документів виділили лише тиждень. Перевірка знання мов відбудеться 2 та 3 травня, а співбесіда 6 травня. А оголошення розміщено лише на сайті АПУ і Урядовому кур’єрі.

Посадовець переконаний, Страсбурга такий відбір не влаштує.

Відповідно до умов проведення конкурсу оголошення для заявників має бути широко доступним, держави мають за необхідності розглянути прийняття додаткових заходів для того щодо забезпечити достатню кількість прийнятних кандидатів, та має бути наданий розумний період часу на подачу заяв».

І.Ліщина впевнений, що існує високий ризик, що цей список ПАРЄ заверне і знову, як в 2009 році «почнеться карусель із списками».

Він зазначив, що головна мета — дати можливість підписати список діючому Президенту, так в АПУ був майже рік, щоб провести конкурс. Перший лист про його необхідність Секретаріат Уповноваженого направив 5 травня 2018 року. Після цього було ще 4 листи на жодний з яких ми не отримали відповіді.

«Я вже нічого не кажу ані про вимогу, що кандидат має бути громадянином України, що порушує Конвенцію, ані про заборону приймати участь тим щодо кого провадиться дізнання, досудове слідство чи судовий розгляд кримінальної справи (легкий спосіб зняти незручного кандидата порушити проти нього кримінальну справу), ані про склад комісії, який викликає серйозні питання (я б віддав непогані гроші, щоб побачити, як ця комісія буде перевіряти фахові знання в галузі Конвеції в умовного Аркадія Бущенко, який практично створив практику ЄСПЛ по Україні по кримінальним справам, умовного Миколи Гнатовського, якого бояться пенітенциарщики 47 країн Ради Європи чи умовної Валерії Лутковської), — заявив заступник Міністра юстиції України.

І.Ліщина звертається з проханням до комісії привести в порядок проведення конкурсу до вимог правил.

Закон і Бізнес