Закон і Бізнес


ОСББ: право чи обов’язок?


№2-3 (1093) 19.01—25.01.2013
2908

Експерти виступають проти кардинальних змін у роботі об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, зокрема появи у законодавстві норм про примусовий вступ до ОСББ. Це порушуватиме не лише права громадян, а й Конституцію.


За словами фахівців Держпідприємництва, законодавче забезпечення діяльності ОСББ потребує вдосконалення. Разом з тим у відомстві вважають передчасними деякі ініціативи Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлового комунального господарства, викладені в проекті закону «Про особливості права власності у багатоквартирному будинку». Є думка, що зміни вводити не варто, оскільки ще не достатньо відпрацьовані правові механізми в організації роботи об’єднань співвласників.

Серед іншого, проект передбачає внесення змін до закону «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку». Зокрема, пропонується вилучити статтю, якою передбачена добровільність членства в ОСББ.

Тобто в міністерстві пропонують визначити, що членство в об’єднанні має набуватись автоматично в разі набуття права власності на житлове чи нежитлове приміщення, оскільки всі господарі такої нерухомості є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку. У Держпідприємництві зазначають, що цей підхід не узгоджується з принципом добровільності об’єднань громадян, закріпленим Конституцією.

Крім того, впроваджуючи таку кардинальну зміну, як примусове членство в об’єднанні, документ не відображає питань, пов’язаних з подальшою діяльністю вже створених і діючих ОСББ, адже з моменту набуття чинності вказаною нормою ці об’єднання опиняться поза межами правового поля, крім тих із них, до яких уходять усі співвласники. Зокрема, відсутній механізм унесення змін до статуту. Незрозуміло, хто має голосувати за такі зміни: лише члени ОСББ чи й решта власників.

Також у Держпідприємництві переконані: суттєвим недоліком проекту є запропонований механізм голосування на загальних зборах «квадратними метрами», що може призвести до порушення прав особи на розпорядження своїм майном у спільній власності. Наприклад, у випадку викупу одним співвласником 51% площі будинку інші мешканці ніяким чином не зможуть вплинути на рішення заможного сусіда обладнати стоянку замість дитячого майданчика.