Закон і Бізнес


Посягання на незалежність


Керівник Проекту Twinning, заступник голови Вищого Земельного Суду в Кельні Федеративної Республіки Німеччина Крістіан Шмітц-Юстен

№16 (1418) 27.04—08.05.2109
8996

Неупередженість судді не повинна піддаватися сумніву у вигляді відводів, доки не буде доведено протилежного. Так само як скасування судового рішення не може слугувати підставою для відкриття кримінального провадження проти законника.


Такі тези висловлювалися під час міжнародної конференції «Роль Верховного Суду в демократичному суспільстві», яку організував проект Twinning.

Своєю чергою член Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко назвав вагомим здобутком позицію Касаційного кримінального суду щодо незаконності вручення підозри судді за дорученням Генерального прокурора іншим прокурором чи слідчим. Він пообіцяв, що ВРП враховуватиме її при вирішенні питання щодо відсторонення чи надання згоди на притягнення судді до кримінальної відповідальності. Адже раніше більшість членів Ради наполягала, що колегіальний орган не повинен аналізувати дотримання цієї процедури.

Заступник голови Вищого земельного суду в Кельні (ФРН) Християн Шмітц-Юстен заявив, що існує прямий зв’язок між розумними строками розгляду справ і суддівською незалежністю. За його словами, примушування до виконання надмірного обсягу роботи, якого ні цей суддя, ні будь-хто з його колег фізично не здатні виконати, є посяганням на суддівську незалежність.