Закон і Бізнес


Оцінив і заплатив


№2-3 (1093) 19.01—25.01.2013
2541

Протягом січня—лютого 2013 року Кабмін планує розробити необхідні нормативні акти, які врегулюють питання оцінки майна для цілей оподаткування. Серед іншого передбачається, що оцінювачем зможе бути будь-який громадянин з вищою освітою, який складе відповідний іспит.


За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, завдяки підготовленим змінам планується підвищити якість віповідних послуг, створити зручну для громадян систему оцінки, посилити державний контроль у цій сфері. Крім того, в Уряді вирішили виділити в окремий напрям оцінку майна для цілей оподаткування.

Загалом, планується визначити чіткий механізм реалізації положень Податкового кодексу, законів «Про Фонд державного майна України», «Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації щодо реалізації положень Державної програми приватизації на 2012 — 2014 роки».

Так, для демонополізації ринку оцінки для цілей оподаткування та зниження цін на такі послуги будуть внесені зміни до постанови КМ «Деякі питання визначення оціночної вартості нерухомості та об’єктів незавершеного будівництва, що продаються (обмінюються)» від 26.10.2011 №1103 в частині визначення суб’єктного складу оціночної діяльності. Зокрема, планується унормувати та вирішити проблему доступу до професії оцінювача, що сприятиме розвитку конкуренції на ринку послуг оцінки.

Зокрема, передбачається, що в разі подання діючими оцінювачами заяви про намір здійснення оцінки для цілей оподаткування, вони автоматично набуватимуть право на здійснення оцінки для цілей оподаткування. Крім того, будь-які фізичні особи, які мають вищу освіту та пройшли навчання і склали кваліфікаційний іспит, зможуть бути оцінювачами для цілей оподаткування.

Передбачається також прийняття відомчих нормативно-правових актів, якими пропонується визначити правила організації системи зовнішнього контролю якості оціночних послуг. Планується забезпечити дотримання єдиних стандартів оцінки під час нарахування і сплати податків та інших обов’язкових платежів. Передбачається впровадити порядок електронної та інформаційної взаємодії суб’єктів оціночної діяльності, а також запровадити єдину базу звітів про оцінку для цілей оподаткування.