Закон і Бізнес


Банкрутство заради житла


№15 (1417) 20.04—26.04.2019
5037

Глава держави нарешті підписав Кодекс з процедур банкрутства, ухвалений парламентом більше ніж півроку тому. Документ набуде чинності восени цього року. Разом з тим припинить дію мораторій на звернення стягнення на іпотечне житло.


Нагадаємо, що серед основних нововведень кодексу — інститут банкрутства фізичних осіб. Цей механізм може бути використаний боржниками, зокрема за іпотечними кредитами у валюті, з певними особливостями. Адже з набуттям чинності КзПБ втратить чинність закон «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті».

Так, у кодексі застережений 5-річний перехідний період, який дозволяє реструктурувати такі кредити. Однак сума заборгованості конвертуватиметься в гривні за курсом НБУ на день відкриття справи про неплатоспроможність.

Борг має бути погашений відповідно до плану реструктуризації в розмірі 100% від ринкової вартості квартири або будинку, переданого в іпотеку. Якщо поточна вартість помешкання виявиться меншою від суми заборгованості, різницю банк має списати.

Строк погашення повинен становити 15 років, якщо загальна площа квартири не перевищує 60 м2 (120 м2 для будинку) або житлова площа вкладається в норму 13,65 м2 на особу, яка проживала на момент укладання договору та продовжує проживати на момент відкриття справи про банкрутство. Для іншої нерухомості строк реструктуризації визначається в 10 років, якщо сторони не домовляться про інше.