Закон і Бізнес


Свідоцтво «втемну»


№15 (1417) 20.04—26.04.2019
29703

Якщо не вдається прийняти нову редакцію профільного закону, то можна спробувати ухвалити його частинами. І, з одного боку, почати зі спрощення доступу до професії, а з іншого — ввести обмеження на членство у виборних органах.


Так, автор проекту «Про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (№10220) вважає, що анонімного тестування буде достатньо для отримання адвокатського свідоцтва. Причому приймати такий кваліфікаційний іспит у всіх охочих має обов’язково Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури і під відеозапис. Що саме комісія має зафіксувати — не уточнюється, оскільки, нагадаємо, іспит складатиметься анонімно.

Втім, пропонується розширити перелік «пільговиків» і видавати свідоцтва без стажування всім, хто 5 років працював у галузі права — юрисконсультам, слідчим, прокурорам, суддям та ін. А для того, щоб самоврядні органи не ставили палиці у колеса поповненню адвокатських лав, до закону додаються 3 виключні підстави для відмови у допуску до іспиту. Тобто склав тест, маєш 5 років загального стажу — свідоцтво на стіл!

Для більшої незалежності нардеп пропонує вказати, що ВКДКА підконтрольна і підзвітна виключно з’їзду адвокатів України. Водночас, аби на місцях не обрали очільником ради недосвідчену людину, посилюється вимога до адвокатського стажу керівника РА — не менш як 10 років.