Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 15/2019. Анонс публікацій


19.04.2019 17:08
2290

Представляем обзор важнейших правовых тем недели, о которых можно прочитать в новом выпуске газеты Закон и Бизнес N 15. 20 - 26 апреля 2019 года.


Рада адвокатів України переглянула правила підвищення кваліфікації правників. Підставою стали освітні заходи, якість яких не відповідала очікуванням учасників. З метою забезпечення для адвокатів можливості підвищувати кваліфікацію належним чином, а також прагнучи спростити процедуру нарахування балів та звітування перед самоврядними органами, РАУ затвердила нову редакцію Порядку підвищення кваліфікації адвокаФтів України. Про перспективи, яких фахівці мають підстави очікувати у зв’язку з новими правилами, розповів заступник голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України, керуючий партнер юридичної фірми GOLAW Валентин ГВОЗДІЙ.

 

Адвокатська монополія на представництво в українських судах мала б забезпечити юридичним фірмам суттєвий поштовх до розвитку. Утім, межа розподілу функцій між інхаусами та консультантами пролягає не лише на порозі суду. Про тенденції на українському правничому ринку, відносини корпоративних юристів та юридичних фірм, а також про враження від судової реформи «ЗіБ» поговорив із керуючим партнером ADER HABER Юрієм ПЕТРЕНКОМ.

 

Законність формування суддівського корпусу, зокрема проведення конкурсу та призначення служителів Феміди на посади у Верховному та Вищому антикорупційному судах, фактично поставлено під сумнів. Причина — різночитання положень профільного закону та судові процеси з приводу припинення повноважень одних і призначення (обрання) інших членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Що забезпечує суд, зупиняючи рішення з’їзду адвокатів України, читайте у статті «Битва при ВККС».

 

Суддя зобов’язав прокуратуру закрити кримінальне провадження проти міського голови. Представник державного обвинувачення обурився, що його позбавили можливості подати до суду обвинувальний акт, і поскаржився.  Про те, як ВРП погодилася провести закрите засідання, аби не озвучувати прізвищ високопосадовців, які тиснули на законника, читайте у матеріалі «На захист мера».

 

Коли всі навколо жахаються того, що наукові інновації давно перевершили людей і в прямому значенні слів заполоняють світ, юристи IT-сфери залишаються спокійними. Бо знають, що технології в якісній правовій рамці слугуватимуть лише на користь суспільству. Докладніше про інформаційні технології в праві, читайте у матеріалі «IT — від «А» до GDPR».

 

Оскільки правоохоронці часто не вважають захисників повноправними учасниками кримінального процесу, останні, звичайно, потерпають. Утім, не так, як їх підопічні, які перестають вірити в дотримання прав людини. Аж поки Європейський суд з прав людини не змінить їхніх переконань і не виплатить компенсації за страждання. Про те, як зробити стан речей позитивним ще в межах країни, адвокати розмірковували разом із суддями Верховного Суду та прокурорами. Докладніше —  у статті «Високий кримінал».

 

Законник відхилив позов про скасування договору дарування, бо жінка не написала заяви про отримання майна за заповітом, яке арештоване через цей договір дарування. Про те, як суддя не побачив доказів прийняття спадщини, тому не скасував договору, який заважав це зробити, читайте у статті «Зачароване коло власності».

 

Як відомо, процесуальні кодекси зобов’язують суддів нижчих інстанцій ураховувати правові позиції Верховного Суду. Але як правильно це зробити? Це питання зацікавило учасників круглого столу, що пройшов у Львові за участю судді Великої палати ВС Дмитра Гудими. Як застосовувати правові висновки ВП ВС, дізнаєетсь у матеріалі «Подібне до неподібного».

 

Зміни, внесені до Кримінального процесуального кодексу, дозволили стороні захисту оскаржувати повідомлення про підозру. Скасування підозри має низку переваг. Однак передбачити, яку позицію займе суд, неможливо. Тож чи варто захисту витрачати зусилля на такі оскарження? Адвокати чекають від Верховного Суду узагальнення практики. Чи завжди адвокатові варто спростовувати те, що слідчий закидає його клієнтові, розповів адвокат, керівник практики кримінального права Bargen Law Firm ДМИТРО НИКИФОРОВ у статті «Оскаржити можна, але…».

 

Конституційний Суд уперше скористався правом і видав забезпечувальний наказ у провадженні за конституційною скаргою. Та, виявляється, захищати громадян від неконституційних норм можна поодинці. Докладніше про рішення читайте у матеріалі « Перший наказ «глевкий»».

 

Як повідомляв «ЗіБ», Верховна Рада не спромоглася прийняти закон «Про медіацію», проект якого розглядали понад 3 роки. Тож спроба інституціоналізувати цю процедуру в Україні з урахуванням успішного західного досвіду зазнала краху. Чи означає це, що посередництво тепер не можна практикувати? Докладніше про переваги медіації, розповів старший юрист ЮФ Evris СЕРГІЙ ЯРОШЕНКО у статті «Домовитися «на березі»».

 

Високі тарифи, додатковий відсоток в оплаті та заклики знизити нарахування за комунальні послуги. Ніщо не змогло зупинити інновацій, які потрохи захоплюють ринок. Докладніше про  запровадження вільного ринку електроенергії та як усе буде — читайте у статті «Революція світла».

 

Аби повернути довіру до української науки, законодавець упровадив термін «академічна доброчесність». Він охоплює етичні норми та принципи, якими має керуватися вітчизняне освітянство. Та на заваді виконанню припису стоять вагомі чинники.  Чи варто запроваджувати академічну доброчесність в Україні, читайте у матеріалі «Освітянська гідність».

Закон і Бізнес