Закон і Бізнес


Новобранці проти хабарників

Парочка закоханих, поет, який водить трактор, та мільйонер присягнули боротися з корупцією


Суддям Вищого антикорупційного суду вдалося скласти присягу тільки з другого разу, через тиждень після анонсованої дати.

№15 (1417) 20.04—26.04.2019
Марія КОЛЯДА
111517

Конкурс до Вищого антикорупційного суду дійшов урочистого фіналу. 38 суддів присягнули самовіддано судити ласих до неправомірної вигоди та пам’ятати про права людини. Одне місце залишилося вакантним.


Перед присягою

«З одного боку, має бути жорстка боротьба з корупцією, з іншого — забезпечення прав людини, адже, за Конституцією, людина — це найбільша цінність суспільства», — сказала «антикорупційникам» Голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

«Ми сподіваємося, що своєю діяльністю ви зможете виробити державну політику в боротьбі з корупцією. Маємо надію, що ви зможете забезпечити найвищі етичні стандарти поведінки і бути взірцем для колег», — звернувся до них голова Ради суддів Олег Ткачук.

Під час складення присяги був присутній голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков.

Суддям вже виділили приміщення, і незабаром вони почнуть виконувати свої обов’язки. Загалом різні посадові особи позитивно оцінили створення ВАКС. Громадські активісти, які активно протестували проти деяких кандидатів напередодні призначення, не влаштовували пікетів перед Кловським палацом.

Особи суддів

Кандидати, які потрапили у суд, не старі, добре заробляють, водять автомобілі й мають житло. Найбагатший задекларував готівку в розмірі $150000, а це більш як 4 млн грн., два будинки поблизу Києва та Ужгорода та два автомобілі. Це — адвокат Віктор Панкулич.

Найбідніший — його колега по цеху Сергій Мойсак. За минулий рік він заробив лише 100 тис. грн., також задекларував автомобіль ВАЗ 1995 року. Має квартиру в місті Покров та будинок у Нікополі. Саме скромні статки зацікавили активістів, і вони запідозрили щось нечисте, адже звідки чоловік узяв гроші на квартиру? Крім адвокатської діяльності, С.Мойсак займається науковою, є кандидатом юридичних наук, викладає.

Двоє суддів, які пройшли конкурс і склали присягу, повідомили у своїх деклараціях про те, що живуть разом. Це — Тетяна Гавриленко і Віталій Крикливий. Оскільки вони обоє є членами суду першої інстанції й не переглядатимуть рішень одне одного, то їм вдалося пройти конкурс.

Найвідомішим суддею ВАКС став колишній адвокат Міхаеля Саакашвілі Маркіян Галабала. Він також був офіційним представником одного з кандидатів у президенти, який не пройшов до другого туру. Члени Вищої ради правосуддя мали до чоловіка запитання через те, що його дружина працює в штабі однієї з партій. На це М.Галабала відповів, що обов’язково з нею розлучиться. Однак інформації про те, чи виконав він обіцянку, поки що не надходило.

До складу суду потрапив поет, котрий задекларував… повість «Разом на віки», яку видав за власні кошти. Це рівненський адвокат Микола Глотов. Своїми віршами він залюбки ділиться у своєму блозі. Тут розповідає й про справи, які виграв у суді. У 2014 році був адвокатом учасників акцій протесту. Крім художнього твору, чоловік задекларував квартиру, автомобіль і… трактор.

Після складення присяги судді розповідали про своє прагнення служити справедливості. Так, Євген Крук запевнив, що новостворена інституція не буде маріонеткою в чиїхось руках. «Це реформа на все життя», — заявив він.

Суддям доведеться розглядати всі справи, які сьогодні розслідує Національне антикорупційне бюро, тобто доволі резонансні. Наприклад, вирішити долю колишнього кандидата в президенти Романа Насірова.

Добір керівництва

На цьому тижні судді ВАКС завершать ознайомче навчання та мають приступити до роботи. А насамперед — визначитися з керівництвом. Утім, комісія з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя дотепер не визначилася, хто очолить апарат ВАКС. Хоча іноземні партнери називають добір керівника апарату «критично важливим питанням для успішної роботи суду». А голова комісії, член ВРП Тетяна Малашенкова вважає, що керівника апарату слід обирати за участю міжнародних спостерігачів.

Сам конкурсний добір перебуває на початковій стадії: до 25 квітня прийматимуть документи від охочих зайняти вільне крісло. І тільки 17 травня комісія планує назвати двох переможців, дані яких передадуть до Державної судової адміністрації для проведення спеціальної перевірки.

Втім, за законом, призначення керівника апарату ВАКС має погодити новоспечений голова установи, якого також ще слід обрати. До того ж, як відомо, апеляційна палата ВАКС — це такий собі «суд у суді»: тут будуть свої голова та окремий керівник спецпідрозділу з обслуговування. Причому перший сам уносить пропозиції щодо кандидатури другого. Так само в АП ВАКС буде окремий бюджет і окрема будівля.

Але через таку «матрійку» можуть виникнути суперечки з приводу того, чи можуть судді АП ВАКС брати участь у виборах очільника всієї установи та його заступника? В законі про це нічого немає, бо на час його підготовки така структура не планувалася.

Отже, залишилося дочекатися оголошення про початок роботи ВАКС. І тоді з полегшенням зітхнуть місцеві суди, яким доводиться розбиратися з корупційними справами. От тільки органи слідства тепер не зможуть нарікати на відсутність спецсуду для виправдання своєї неефективності: все, що просили, створене.