Закон і Бізнес


Собака — друг людини

Який вихованець приносить своїм господарям більше щастя


Судячи з наукових висновків, собаки на своїх господарів впливають позитивніше, ніж кішки.

№15 (1417) 20.04—26.04.2019
Юлія ХАЗЕ, Die Welt
9360

Це питання ділить людство на два табори: хто щасливіший — власники собак чи кішок? Здається, соціологи із США знайшли відповідь.


У рамках загального соціального опитування дослідники з 1972 року вивчають суспільні зміни всередині своєї країни. Минулого року в опитування вперше були включені запитання про домашніх тварин.

З’ясувалося, що власники собак у середньому вдвічі частіше називали себе «дуже щасливими» порівняно з тими, хто тримає вдома кішок. Люди, які не мають домашніх тварин, згідно з дослідженням були також щасливіші, ніж власники мурчиків.

Господарі собак частіше шукають у своїх вихованцях розради в стресових ситуаціях, вони більше граються з ними і схильні до того, щоб розглядати собаку як члена сім’ї. Така відмінність указує на сильнішу соціальну прихильність до домашніх тварин, що, у свою чергу, може сприяти кращому самопочуттю.

Опитування також показало, що власники собак частіше одружені, ніж господарі кішок. До того ж вони частіше мають власне житло, а це має важливе значення для відчуття щастя.

У 2016 році американські психологи дійшли висновку, що власники собак більше задоволені своїм життям, ніж ті, хто має кішок. Вони пов’язали це з особливостями їхнього характеру, адже ті, на думку психологів, є екстравертами й рідше страждають на невроз, ніж власники мурчиків.