Закон і Бізнес


«Банківська банда»


№15 (1417) 20.04—26.04.2019
4003

Працівники ЗМІ підготували сюжет, в якому використали матеріали розслідування, інтерв’ю зі свідками та прокурорами, а насамкінець винесли вирок і назвали винних. Судді обурилися, бо все вирішили за них.


Судді Жовтневого районного суду м.Кривий Ріг Дніпропетровської області ведуть кримінальне провадження за обвинуваченням у незаконному позбавленні волі, розбої та крадіжках, шахрайстві й використанні зброї. Члени колегії — Ольга Борис, Юрій Козлов та Олексій Пустовіт. Потерпілими в цій справі визнали 57 осіб.

До винесення вироку в процес втрутилися журналісти одного із центральних телеканалів. У сюжеті, що вийшов під назвою «Банківська банда», репортери взяли інтерв’ю у свідків, які ще не були допитані в суді. Більше того, слідчий, обличчя якого приховали, а голос змінили, розкрив матеріали досудового розслідування, дослідження яких суд ще не здійснив. При цьому він сміливо критикував суддів, які розглядають справу.

Ведучий зазначив потерпілих і назвав винних, продемонструвавши відеозапис із суду, на якому видно обвинувачених. Хоча Феміда вироку ще не винесла.

Законники запевняють, таке втручання в правосуддя є незаконним, порушує принцип презумпції невинуватості. Матеріал, який подали журналісти, є не інформативним, а маніпулятивним і метою його є не що інше, як створити негативний образ суду в суспільстві.

На тиск всі улени колегії поскаржилися до Вищої ради правосуддя (№1641/0/6-19) та Генерального прокурора з проханням угамувати ініціативність журналістів задля незалежного розгляду справи.