Закон і Бізнес


Випускники міжнародної програми з верховенства права отримали сертифікати


18.04.2019 17:45
3710

У Харкові 16 квітня 30 випускників отримали сертифікати першої у світі міжнародної сертифікатної програми з верховенства права (правовладдя), яка реалізується Національним юридичним університетом ім. Ярослава Мудрого та Університетом Південної Кароліни (США) за сприяння Програми USAID «Нове правосуддя».


30 учасників програми — судді, прокурори, адвокати, правники та юристи-практики, а також магістранти й аспіранти правничих шкіл - вивчали різні аспекти верховенства права задля вироблення спільного для всіх правничих професій бачення його застосування на практиці з метою захисту прав людини, ефективного вирішення спорів і сприяння сталому соціальному та економічному розвитку держави, передає «Закон і Бізнес».

Як повідомили в прес-службі USAID, окрім представників різних юридичних професій першими учасниками програми стали магістранти правничих шкіл, відібрані на конкурсній основі разом з іншими переможцями конкурсу із 320 бажаючих з урахуванням регіонального представництва, професійного досвіду та забезпеченням гендерного балансу. У листопаді та грудні 2018 року всі учасники пройшли навчання за такими модулями: сучасні підходи до верховенства права; ключові елементи та фундаментальні засади верховенства права в порівняльній перспективі; права людини та їх захист; професіоналізм й етичні зобов’язання; правове обґрунтування; застосування навичок правового обґрунтування в умовах сьогодення; юридичне консультування та інтерв’ювання; вирішення спорів як елемент верховенства права (правовладдя); елементи змагальності як складової верховенства права в Україні. Вони також розглянули питання практичного застосування верховенства права (правовладдя) у різних сферах права, включаючи роботу із змодельованими ситуаціями та аналізом рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у конкретних справах.

Під час підсумкового круглого столу учасники програми презентують власні проекти, що покликані вирішити конкретні проблемні питання, пов’язані з застосуванням верховенства права (правовладдя) в таких сферах як електронне правосуддя, виконання судових рішень, доступ до правосуддя, вирішення господарських спорів, альтернативні способи вирішення спорів, захист прав осіб, визнаних недієздатними, та іноземців і осіб без громадянства, а також комунікація судів з громадськістю. За результатами презентацій відбудеться дискусія щодо винесених уроків та подальшої реалізації програми в Україні.

Директор Центру верховенства права Університету Південної Кароліни Джоел Семюелс підкреслив значення впровадження сертифікатної програми в Україні для популяризації принципу верховенства права у світі. «Я хочу подякувати нашим партнерам за їхнє бачення щодо розробки цієї програми та їхні поради і консультації щодо її впровадження. Я хочу подякувати всім вам за вашу відданість справі, велику кількість запитань та ваші коментарі. Це дійсно унікальна програма у світовому масштабі. Я щиро сподіваюся, що вона стане модельною для сертифікаційних програм з питань верховенства права для суддів, прокурорів, адвокатів, зразком того, як воно повинна будуватися», - звернувся до учасників заходу Джоел Семюелс.

«Ця сертифікатна програма є квінтесенцією роботи Програми USAID “Нове правосуддя”», - наголосив керівник програми Девід Вон. Вона стала завершальним етапом цілої низки заходів, серед яких підготовка у співпраці з Центром досліджень проблем верховенства права при Києво-Могилянській академії викладачів теми «Верховенство права» для Національної школи суддів, а також переклад на українську мову та регіональні презентації документу Венеційської комісії Rule of Law Checklist - інструменту оцінювання стану правовладдя в країні.

Закон і Бізнес