Закон і Бізнес


Які переваги використання Е-суду, розповіли експерти


18.04.2019 16:41
4229

Господарський суд Харківської області 16 квітня провів два масштабних заходи: круглий стіл, присвячений впровадженню єдиної судової інформаціно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) та тренінг, на якому дослідили переваги використання електронного суду.


Для участі в обговоренні одних з найголовніших питань, які турбуть працівників суду та суддівський корпус, були запрошені міжнародні експерти, судді, адвокати, представники державних та комунальних підприємств, передає «Закон і Бізнес».

Організаторами заходів виступили Господарський суд Харківської області разом із European Union Project «Support to Justice Sector Reforms in Ukraine», повідомили в прес-службі суду.

Функціонування ЄСІТС в Україні на законодавчому рівні закріплюється Законом України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та іншого законодавства» від 03.10.2017.

Цим законом передбачено, що ЄСІТС починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті «Голос України» та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування ЄСІТС.

28 лютого 2019 року Вища рада правосуддя за результатами розгляду питання про затвердження проекту Положення про ЄСІТС повернула проект Державній судовій адміністрації України для доопрацювання. Також Вища рада правосуддя запропонувала Державній судовій адміністрації відкликати з офіційних джерел оголошення про створення та забезпечення функціонування ЄСІТС, що і було зроблено. Відкликання оголошення ДСА викликало чимало дискусій щодо запровадження системи. З 1 січня 2019 року ЄСІТС функціонує у тестовому режимі, що сприяє виявленню певних проблем.

Міжнародний експерт проекту ЄС «Право-Justice», колишній член парламенту Естонії та Парламентської асамблеї Ради Європи Івар Талло розповів, як відбувалось в Естонії та інших країнах Європейського Союзу впровадження електронного врядування та як проходило становлення інформаційно-телекомунікаційних систем у країнах ЄС.

Ескперт підкреслив, що розвиток, який відбувся в інших країнах протягом багатьох років в Україні хочуть зробити в тислі строки, проте на все потрібен час.

Начальник юридичного відділу Національної судової адміністрації Літви Ліна Гріцкевич поділилась досвідом впровадження програмного комплексу Liteko в судовій системі Літви. Вона розповіла про особливості програми, новий функціонал та якісні зміни в системі Liteko2. Представила IT інструменти для ведення справ у Літві, наглядно продемонструвала профіль судової справи.

Зазначила, що починаючи з 1 липня 2013 року учасники провадження можуть подавати до суду електронні документи з цивільних та адміністративних справ, а починаючи з 1 липня 2015 року – також по справам про адміністративні правопорушення. Висвітлила особливості, пов'язані з розглядом електронних справ у європейських судах: озвучила перелік справ, які повинні розглядатись тільки в електронному вигляді, повідомила, що усі документи електронної справи повинні бути засвідчені електронним підписом або дігіталізіровані. Експерт зазначила, що при порушенні справи в електронному вигляді у Літві позивач повинен сплатити тільки 75 % судового збору.

Зацікавлені особи можуть отримати доступ до спеціального порталу, використовуючи електронний підпис; електронний банкинг; посвідчення особи; дані, отримані від суду. Також сторони можуть складати та відправляти процесуальні документи, ознайомлюватись з матеріалами справи (слідкувати за розглядом справи, завантажувати матеріали справи (pdf) та слухати запис судового засідання повністю чи частково, управляти інформацією про сплату судового збору, а також судових витрат, штрафів та інше.

Починаючи з 1 січня 2015 року учасники програми супроводження можуть брати участь в судових засіданнях дистанційно. Відеоконференції можуть бути організовані за всіма категоріями справ.

Доповіді міжнародних експертів викликали жваве обговорення та безліч питань серед слухачів, на які отримали відповіді.

 Після обговорення теми впровадження ЕСІТС керівник апарату господарського суду Харківської області Олександр Поляков провів тренінг на тему: «ЄСІТС. Використання переваг Електронного суду»

 Розглянув із присутніми структуру ЄСІТС, детально розібрав із учасниками тренінгу:

- загальну підсистему (електронний кабінет, офіційний веб-портал «Судова влада України», ЄДРСР, Єдиний державний реєстр виконавчих проваджень, модулі «Відкриті набори даних» та «Автоматизована взаємодія з іншими автоматизованими системами»);

 - єдину підсистему електронного діловодства судів, органів та установ системи правосуддя (електронний суд, електронне діловодство, модулі: «Автоматизований розподіл», «Електронний архів» та «Судова статистика»);

  - єдину підсистему управління фінансово-господарськими процесами (модуль «Управління персоналом, фінансами та бухгалтерським обліком» та інші модулі з питань управління фінансово-господарською діяльністю);

  - єдиний контакт-центр судової влади України;

  - комплексну систему захисту інформації.

Наочно продемонстрував як зареєструватися та працювати в електронному кабінеті. Звернув увагу, що на кожному етапі роботи в електронному кабінеті є відеодопомога, якою кожен може скористатися.

Суддя-спікер господарського суду Харківської області, доктор юридичних наук Іван Жигалкін виступив із доповіддю про електронні докази та проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв’язку, висвітлив особливості розгляду справ за матеріалами, поданими в електронному вигляді.

Зазначив, що розробка відеоконференцзв'язку – це великий крок в Україні з точки зору комунікації суду та учасників судового процесу, значна розробка вітчизняного законодавця в частині створення комфортних умов судочинства.

Висвітлив питання електронних доказів. Розкрив низку питань: щодо можливостей ототожнення понять електронного доказу та електронного документа, що являє собою електронний документ, як дослідити оригінал документа у режимі відеоконференцзв’язку, чи не обмежує ч.9 ст 42 ГПК право особи подати доказ у найбільш зручній для неї формі? На ці та інші питання суддя шукав із слухачами шляхи їх вирішення.

Закон і Бізнес