Закон і Бізнес


Отримати адвокату ордер на надання правової допомоги можна онлайн


16.04.2019 17:03
10733

Тепер через сайт Національної асоціації адвокатів України кожен адвокат може отримати бланки ордерів на надання правової допомоги.


Інновація затверджена рішенням Ради адвокатів України від 13.04.2019, передає «Закон і Бізнес».

Як повідомили в НААУ, сервіс працює через особистий кабінет адвоката в Єдиному реєстрі адвокатів України. Звертаємо увагу, що на перехідний трирічний період отримання ордерів ще можливо у радах адвокатів регіонів або як виняток у передбачених Радою адвокатів України випадках безпосередньо у Раді адвокатів України.

Ордер, згенерований онлайн, містить усі необхідні реквізити звичайного ордеру, а також має двовимірний штрих-код (QR-код) з посиланням на профайл адвоката в ЄРАУ. При генеруванні ордерів їм присвоюється серія кожного регіону. Зразок такого ордера можна переглянути тут.

Облік згенерованих ордерів здійснюється автоматично системою управління електронної бази даних ЄРАУ. Історія генерування ордерів відображається у відповідному розділі «Особистого кабінету адвоката» на офіційному веб-сайті НААУ та у адміністративній частині електронної бази даних ЄРАУ.

Адвокати, адвокатські об’єднання або адвокатські бюро ініціюють генерування ордерів відповідно від адвокатів, які здійснюють адвокатську діяльність індивідуально, керівників (уповноважених осіб) адвокатського об’єднання,  адвокатського бюро через офіційний веб-сайт НААУ. Ордер, що видається адвокатом, який здійснює свою діяльність індивідуально, підписується адвокатом та посвідчується печаткою адвоката (за її наявності). Ордер, який видається адвокатським бюро або адвокатським об’єднанням, обов’язково має містити підпис адвоката, який надає правову допомогу на підставі цього ордера, та підпис керівника  адвокатського бюро, адвокатського об’єднання і скріплений печаткою юридичної особи. Електронний підпис у новому сервісі онлайн-генерації ордерів наразі перебуває у стадії розробки.

Адвокати, право на заняття адвокатською діяльністю яких зупинено не можуть генерувати ордер на надання правничої (правової) допомоги в період вказаного зупинення. Адвокати, право на заняття адвокатською діяльністю яких припинено шляхом анулювання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю не можуть генерувати ордер на надання правничої (правової) допомоги.

Закон і Бізнес