Закон і Бізнес


КПК можуть змінити для виконання рішень Комітету ООН


11.01.2013 12:39
3560

Омбудсмен Валерія Лутковська пропонує підготувати зміни до Кримінального процесуального кодексу для закріплення можливості виконання рішень Комітету ООН з прав людини.


Прьемьер-міністр України Микола Азаров на подання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини доручив Міністерству юстиції та Міністерству закордонних справ розглянути це питання, визначитися зі шляхами його вирішення.

У зверненні Уповноваженого йшлося про необхідність розробити та внести до Верховної Ради України законопроект щодо закріплення в Кримінальному процесуальному кодексі України вимог частини четвертої статті 55 Конституції України з метою виконання рішень Комітету ООН з прав людини.

Нагадаємо, що редакцією статті 445 Кримінального процесуального кодексу України визначаються підстави для перегляду судових рішень, які набрали законної сили. Зокрема, підставою для перегляду є встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення державою міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом. Такою міжнародною установою  є Європейський суд з прав людини. Відповідно, на підставі цієї норми підлягають перегляду остаточні рішення національних судів у зв’язку з винесенням ЄСПЛ рішення, яким встановлюється порушення Україною міжнародних зобов’язань.

Але право на правовий захист, гарантоване статтею 55 Конституції, крім звернення до міжнародних судових установ, передбачає право кожного звертатися до відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна.

Так, приєднавшись до Факультативного протоколу Міжнародного пакту про громадські і політичні права, Україна визнала компетенцію Комітету ООН з прав людини щодо розгляду індивідуальних скарг громадян України стосовно порушення їхніх прав і свобод, викладених у Пакті, проте до Уповноваженого надходять скарги щодо неможливості відновити права громадян України у зв'язку з законодавчими прогалинами.

Зокрема, право на захист при констатації Комітетом порушення Україною прав і свобод людини не знайшло практичної реалізації у кримінальному судочинстві України. Омбудсмен України пропонує розробити та внести до Верховної Ради законопроект щодо закріплення в Кримінальному процесуальному кодексі України вимог частини четвертої статті 55 Конституції України з метою виконання рішень Комітету ООН з прав людини.