Закон і Бізнес


Декларації замість дозволів


№15 (1417) 20.04—26.04.2019
3843

Надмірна кількість документів дозвільного характеру лише ускладнює умови ведення бізнесу. Та й наявність дозволу не гарантує мінімізації ризиків від певних дій щодо провадження господарської діяльності.


Нардеп Валерій Писаренко пропонує прибрати зайві бюрократичні бар’єри та суттєво розширити застосування декларативного принципу провадження госпдіяльності.

Для цього проектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку бізнесу…» (№10206) передбачається замінити деклараціями 5 видів дозволів: на зняття та переміщення ґрунтового покриву; на виконання робіт та експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки; на провадження діяльності, спрямованої на штучні зміни стану атмосфери; на утримання диких тварин у неволі, а також сертифіката суб’єкта оціночної діяльності.

Також пропонується скасувати процедуру реєстрації декларації та визначити загальний базовий порядок її подання та внесення запису про отримання до державного реєстру.

Водночас збільшуватимуться розміри штрафів за неподання таких декларацій або внесення недостовірної чи неповної інформації до цього документа. Як наслідок, органи контролю будуть ретельніше стежити не за плановими показниками, а за реальними результатами провадження госпдіяльності.