Закон і Бізнес


Порятунок від безладу

В наступному році з’явиться служба, яка зажене бурхливу боротьбу за справедливість у рамки закону


Бої за справедливість у Приморському районному суді правоохоронці зупинити не змогли. Можливо, ССО це вдасться краще.

№14 (1416) 13.04—19.04.2019
Аліна ПРИШЛЮК
6508

З початку наступного року суди стануть захищеними. Активісти більше не зможуть влаштовувати безлади, вигукувати погрози, а майну та сім’ям суддів неможливо буде зашкодити. Таку мету поставили перед собою правники, створюючи новий орган, конкурс до якого незабаром розпочнеться.


Законодавство для новобранців

«Я, усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю вірно служити Українському народові, дотримуватися Конституції та законів України, втілювати їх у життя, поважати та охороняти права і свободи людини, честь держави, з гідністю нести високе звання співробітника та сумлінно виконувати свої службові обов’язки». Таку присягу складе кожен працівник майбутньої Служби судової охорони.

Цей текст є в Положенні про проходження служби співробітниками Служби судової охорони, яке нещодавно затвердила ВРП.

На засідання, на якому обговорювали акт, прийшов призначений 21 березня очільник ССО Валерій Бондар. Посаду він отримав за результатами конкурсу, що проводила спеціальна комісія, до якої ввійшли представники ВРП, Ради суддів та Державної судової адміністрації.

Конкуренція була не надто велика — допущено аж три кандидати. Однак на конкурс приїхали двоє. Незважаючи на те що обоє гарно впорались із завданнями, вибрали генерал-майора ЗСУ В.Бондара.

На початку квітня Кабмін прийняв постанову «Про грошове забезпечення співробітників Служби судової охорони». І тепер нарешті почнеться добір співробітників.

Згідно із затвердженим ВРП положенням новобранцями зможуть стати здорові особи без судимості. Щоб отримати роботу, їм необхідно буде пройти конкурс. Ті, хто успішно виконає всі завдання, потраплять на посади молодшого складу й пройдуть первинну професійну підготовку. Претендентів на посади середнього складу відправлять на перепідготовку до відповідних навчальних закладів.

З працівниками укладуть контракт на два роки. Молодший та середній склад зможе вийти на пенсію у 55 років. А генералам дозволять попрацювати на 5 років довше.

У положенні передбачено також боротьбу з корупцією. У разі виявлення корупційного правопорушення чи отримання інформації про його вчинення керівники центрального органу управління та територіальних підрозділів зобов’язані у межах своїх повноважень вжити заходів для припинення злочину та негайно письмово повідомити про це свого начальника та спеціально уповноваженого суб’єкта у сфері протидії корупції.

Суддівські будні

Створення служби анонсували ще наприкінці 2017 року. Голова ДСАУ Зеновій Холоднюк тоді запевнив, що на цей проект виділять мільярд гривень. Це було через кілька днів після того, як у Нікопольському міському суді Дніпропетровської області пролунав вибух. В установі розглядали справу про вбивство молодого хлопця. Після того як служитель Феміди оголосив перерву, батько потерпілого кинув гранату до підсудних, які сиділи за ґратами. А ще одна вибухнула в його руках. Схоже, чоловік вирішив не чекати вироку й покарати винуватців самостійно. Тоді загинули двоє людей, дев’ятеро потрапили до лікарні.

За місяць до цього інциденту група активістів увечері забарикадувалася в залі засідання в Святошинському районному суді м.Києва, де розглядалося питання про обрання запобіжного заходу лідеру добровольчого батальйону, якого затримали за… хуліганство. Військові поверталися з поховання ще одного бійця і біля станції метро затіяли спершу сварку, потім бійку, в ході якої було застосовано травматичні пістолети. Обоє дуелянтів потрапили в лікарню, а далі — на лаву підсудних. Щоб звільнити суд від хуліганів, правоохоронці пішли на штурм приміщення, вимкнули світло. Під час сутичок у хід пішли меблі та інші предмети.

Звісно, вибухівку кидають у приміщення суду не кожного дня і барикади будують нечасто. Але безлад та хуліганські напади вчиняють нерідко. Серед лідерів за порушеннями — Дніпропетровська та Одеська області. Нещодавно у Приморському районному суді м.Одеси активісти здійняли галас, викрикували погрози та трощили майно. Наприкінці минулого року вони так активно боролися з розглядом позову до сільської ради, що одного із суддів облили зеленкою, а іншому підпалили машину.

Кілька тижнів тому погроз із боку засуджених зазнала суддівська колегія в Ужгородському міськрайонному суді Закарпатської області. Відразу після засідання злочинець пообіцяв розправу. А в одному з районних судів Кіровоградщини погрожували повторити досвід Нікопольського міськсуду й закидати установу вибухівкою, якщо суддя не відпустить обвинувачених у навмисному вбивстві.

Незахищеність судів призвела до того, що кожен охочий може сьогодні ввійти до установи й вилаяти законника. Неодноразово ВРП отримувала подібні заяви від служителів Феміди, які просили захистити їхню гідність. Найвеселішою історією минулої осені став випадок в одному із судів, коли активістка зайняла місце служителя Феміди й заявила, що тепер вона сама буде судити. Ні місцеві охоронці, ні поліція, яку вони викликали, не могли вмовити вперту жінку покинути залу засідань.

Запобігти подібним випадкам повинна Служба судової охорони. Нині відповідальність за безлад несуть Національна поліція та Національна гвардія. Під їхньою охороною перебувають 796 об’єктів. Законники сподіваються, що новостворений орган добре дбатиме про забезпечення суддівського спокою та допоможе уникнути проявів неповаги і помсти з боку невдоволених.

Кількість новобранців у ССО сягатиме 8860 осіб, про це В.Бондар повідомив журналістам.

Тож, можливо, у найближчому майбутньому за справедливість боротимуться не стільцями, столами, вибухівкою і лайкою, а за допомогою фахових адвокатів у рамках закону.