Закон і Бізнес


Дешева голка


№14 (1416) 13.04—19.04.2019
3248

Легкій промисловості пропонують установити нульову ставку податку на додану вартість на обладнання, що ввозиться в Україну для виробничих потреб. Дірку в бюджеті пропонують латати за рахунок створення додаткових робочих місць.


Відповідний проект «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу щодо стимулювання інвестиційної привабливості підприємств легкої промисловості» (№10192) нині опрацьовують у комітеті Верховної Ради з питань податкової та митної політики.

Зокрема, автори наголошують на тому, що запроваджене на два роки з у2018 р. 24-місячне розстрочення сплати ПДВ на імпорт обладнання дало поштовх для оновлення виробничої матеріально-технічної бази. Проте розстрочення не дало ефекту для легкої промисловості, адже воно економічно не дуже вигідне підприємствам. Фактично податок усе одно доведеться сплатити.

Тож замість цього пропонують поновити норму, яка вже існувала у ПК: звільнити від обкладання ПДВ операцій щодо ввезення підприємствами легкої промисловості обладнання та запчастин до нього.

Прогнозується, що завдяки такій ініціативі обсяги імпорту обладнання зростуть утричі, тоді втрати ПДВ наблизяться до 1 млрд грн. Одначе  зростання показників зайнятості, зарплати, соціальних відрахувань тощо не лише покриють утрати, а й збільшать бюджетні надходження.