Закон і Бізнес


Готуйся до розлучення

Данцям дозволять розривати шлюб тільки після тренінгу


Скульптор Ян Менненс відтворив у камені одвічну проблему сімейних відносин — труднощі спілкування.

№14 (1416) 13.04—19.04.2019
4235

У Данії набрав чинності закон, згідно з яким подружня пара з дітьми до 18 років може розлучитися тільки після проходження спеціального он-лайн-курсу. Тренінг присвячений відносинам у сім’ї після розлучення.


17 модулів курсу розповідають батькам, як розпізнавати емоції дітей, якщо ті замикаються в собі, як розмовляти з дітьми, якщо вони засмучені, а також учать розуміти власні емоції.

Зараз 46% шлюбів у Данії закінчуються розлученням. Після подання заяви подружжя ще 3 місяці залишається в шлюбі на «випробувальному терміні». Кожному з них приходить персоналізоване посилання на он-лайн-курс. Якщо за ці 3 місяці один з подружжя його не пройде, шлюб не розривається.

У 2015—2018 роках цей курс можна було пройти за власним бажанням. У результаті 85% його учасників навчилися долати стрес і налагодили взаємини з дітьми, згідно з висновками авторів курсу — психологів Копенгагенського університету.

За даними національного статистичного агентства Statistics Denmark, все частіше діти після розлучення хочуть жити по черзі з матір’ю та батьком. При чому за останні 10 років частка таких дітей зросла з 9 до 30%. Вважається, що так діти легше переживають розлучення і зберігають доброзичливі відносини з обома батьками.